Участь викладачів та здобувачів освіти спеціальності 193 «Геодезія і землеустрій» у Всеукраїнських  наукових заходах із питань земельних відносин

Технічне відділення

15 листопада 2022

Регулювання земельних відносин – одне з надважливих і стратегічних питань. Нові реалії вимагають найшвидшого реагування і коригування бізнес-процесів в умовах дії воєнного стану. Тому постійно відбуваються різні наукові заходи, метою яких є роз’яснення та обговорення актуальних питань земельним відносин в Україні. Так 2 листопада 2022 року відбулася онлайн презентація «Інтерактивної мапи руйнувань агросектору України», яку провела Всеукраїнська Аграрна Рада за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), а 14 листопада 2022 р. відбулося засідання круглого столу на тему: «Інвентаризація земель: сучасний погляд».  Учасниками даних заходів були викладачі та студенти  спеціальності 193 «Геодезія і землеустрій».

Інтерактивна мапа руйнувань агросектору України – це портал, що створений, щоб показати реальні збитки українського агросектору, завдані російською агресією, та допомогти агровиробникам зафіксувати воєнні злочини, скоєні проти їхніх підприємств. Розробники мапи –  Всеукраїнська Аграрна Рада та проєкт «В курсі Агро» за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО). Учасники заходу: представники Уряду, Верховної Ради України, місцевої влади, юридичних компаній, громадських асоціацій та агровиробників. Під час презентації було проведено:

  1. Обговорення питань документування та компенсації завданих агропідприємствам збитків внаслідок воєнних дій.
  2. Презентацію «Інтерактивну мапу руйнувань агросектору України» як практичного інструменту для фіксації втрат.
  3. Розгляд алгоритму дій щодо збору доказової бази про воєнні злочини проти агропідприємств для подання позовів до міжнародних судів з метою відшкодування збитків.

Круглий стіл на тему: «Інвентаризація земель: сучасний погляд» був проведений кафедрою управління земельними ресурсами та кадастру Державного біотехнологічного університету. Захід було присвячено обговоренню нової Методики інвентаризації земель територіальних громад та ідентифікації прав на землю й інші природні ресурси юридичних і фізичних осіб, яку розробив колектив кафедри управління земельними ресурсами та кадастру. Основними спікерами були: к.е.н. Садовий І.І., який наголосив на теоретичних аспектах Методики та док. філ. з наук про Землю Сопов Д.С., який зосередив увагу на практичних питаннях проведення та використання даних інвентаризації. В ході заходу були визначені основні фактори, які обумовлюють потребу розробки нової методики, а також обговорена основна мета проведення інвентаризації земель та шляхи її впровадження.

Неля Русіна, голова циклової комісії землевпорядних дисциплін