Кібербезпека. Поради і рекомендації від кіберполіції Рівненщини

Технічне відділення

15 листопада 2022

У актовій залі коледжу відбулась зустріч представників Кіберполіції Рівненщини зі студентами технічного відділення. В результаті розгорнутої бесіди, всі присутні отримали вкрай важливі та актуальні поради  щодо безпеки в мережі Інернет, месенджерах та фінансових додатках. "Адже ваша інформація у смартфоні чи в Інтернеті – це не лише фото з відпочинку або фото улюбленця. Це банківська, робоча та інша приватна інформація, яку зловмисники можуть використати у власних цілях", - наголосили в Кіберполіції.

Серед рекомендацій:

  • створювати надійні, складні паролі та не використовувати однаковий пароль для кількох ресурсів. "Пароль має містити не менш ніж 8 символів, літери, цифри та спеціальні символи, а також не містити персональних даних. За можливості, оновіть паролі до облікових записів та змініть паролі на електронних поштових скриньках", - підкреслили у відомстві.
  • вмикати двофакторну аутентифікацію всюди, де є така можливість. Фахівці кажуть - тоді для входу до акаунту, крім логіну та паролю, потрібно ввести код підтвердження, що приходить на телефон, електронну скриньку або у відповідний додаток.
  • не переходити за сумнівними гіперпосиланнями, навіть якщо вони надійшли у листі від друга
  • перевіряти правильність URL-адреси необхідного сайту. Будь-які неточності можуть означати, що ви потрапили на фішинговий ресурс.
  • не вводити будь-які конфіденційні дані на незнайомих сайтах та не повідомляти такі дані стороннім особам.
  • створювати резервні копії; що врятує від втрати важливої інформації.
  • завантажувати програми та додатки лише з офіційних джерел.
  • вчасно встановлювати оновлення операційної системи.
  • за можливості зберігати важливі дані на зашифрованих або зовнішніх носіях.

Студенти активно долучаються до співпраці з Кіберполіцією. Завдяки скаргам вдалося заблокувати 1500 ворожих ресурсів у соцмережах.

Відомство створило телеграм-канали і телеграм-боти, що допомагають протидіяти проросійській пропаганді та дезінформації через надсилання скарг на небезпечний контент у соцмережах. Студенти надсилають боту лінк на канал/спільноту, які вважають шкідливим. Така взаємодія дозволяє швидко реагувати на кримінальнеі правопорушення та встановлювати особу, яка вчинила кіберзлочин.

 Ірина Чорна, викладач