300-років від народження феноменального філософа – Григорія Сковороди

Відділення програмування Технічне відділення

11 листопада 2022

11 листопада на технічному відділенні відбувся виховний захід «Філософ, якого досі вітають із днем народження», який провели викладачі Сорока Мирослава та Медвідь Михайло. У заході взяли участь студенти 11-Д, 11-ДЗ та 11-К груп. Метою проєкту є вшанування й осмислення інтелектуального надбання Григорія Сковороди, вивчення спадщини філософа як скарбниці національної культури, розвиток і виховання у студентів історичної пам'яті й ідентичності, залучення молоді до популяризації думок видатного українського філософа-митця.

3 грудня 2022 року виповнюється 300 років від дня народження Григорія Сковороди – видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, музиканта, педагога.

Враховуючи важливість постаті Григорія Сковороди, Верховна Рада України прийняла Постанову «Про відзначення 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди (№973-ІХ)». Тому попри війну в Україні на державному рівні відзначають пам’ятний день.  Дата ювілею відомого українця увійшла до переліку ювілейних дат ЮНЕСКО 2022 року. 

З цієї нагоди вийде книга про життя українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета й педагога із серії «Життя видатних українців».

Григорій Сковорода - це втілення духу і мудрості України, його можна назвати нашим Першорозумом, учителем істиного духовного життя. Сковорода - реальна і містична фігура, праведна і мудра, він народний улюбленець, як і геніальний Тарас Шевченко. Він залишив нащадкам феноменальну духовно-педагогічну спадщину, яка не втрачає свого унікального пізнавального, етико-виховного, естетичного значення і тепер, у період творення нової української держави, нової освіти.

Дуже часто ми публікуємо крилаті вислови й цитати відомих іноземних мислителів тоді, коли в нас є такі знамениті велетні постаті, які вартує ближче пізнати їх і їхніми науковими досягненнями користуватися. Одним з таких геніїв є філософ Григорій Савич Сковорода, що на багато років випередив свій час і його прониклива мудрість ніколи не втрачає своєї актуальності. Ось Сковорода писав: ,,Хто соромиться визнати недоліки свої, той з часом безсоромно виправдовуватиме своє невігластво, яке є найбільшою вадою’’. Або: ,,Ти не можеш віднайти жодного друга, не нашукавши разом з ним і двох-трьох ворогів’’, ‘’Ні про що не турбуватись, ні за чим не турбуватись — значить, не жити, а бути мертвим, адже турбота — рух душі, а життя — се рух.’’ І можна наводити його численні крилаті вислови.  Він зробив значний вклад в українську культуру і залишиться в пам’яті нації на вічно. Також не забудеться його любов до свободи, викарбувана на могилі: «Світ ловив мене, та не спіймав…»

Сорока Мирослава, викладач

Медвідь Михайло, викладач