Уінстон Черчілль - правила життя великого політика

Юридичне відділення

10 листопада 2022

Ніколи, ніколи, ніколи не здавайтеся! 

Вінстон Черчілль

 

09.11.2022 зі здобувачами освіти ІІ курсу спеціальності «Право» проведено відкритий захід з іноземної мови за професійним спрямуванням «Вінстон Черчілль - правила життя великого політика» до Дня народження великого британського державного діяча.

Захід проведено в інтерактивній формі представником проекту «Windows on America» Іриною Павлуш на базі відділу іноземної літератури Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки. Викладачі: О.М. Лисяк та В.М. Захарчук.

Вінстон Черчілль (1874–1965) — політик, журналіст, художник, міністр оборони та прем’єр часів Другої світової, публіцист, а також письменник, чий літературний талант відзначено Нобелівською премією 1953 року. Шеститомник Друга світова війна (1948) замикає сотню найкращих книг усіх часів за версією Newsweek. Згідно опитування 2002 року, найвидатніший британець в історії.

Вінстон Черчілль відомий своїми влучними висловами і афоризмами:

«Мужність — це уміння зберігати гідність під пресом поганих обставин».

«Якщо країна, вибираючи між війною і ганьбою, вибирає ганьбу, вона отримує і війну, і ганьбу».

«Йти на поступки ворогам все одно, що годувати крокодила, який зжере вас останнім».

«Я думаю, що історія буде прихильна до мене, тому що я збираюсь власноручно її писати».

Творчість Вінстона Черчілля, чи то мемуари, записи промов про міжнародні відносини чи збірники афоризмів, буде корисною для кожного, хто цікавиться світовою історією, політикою, військовою справою або просто біографією цікавих історичних персон. «Найбільший британець в історії» - так називають його багато критиків і істориків.

Об’єктивний і неупереджений аналіз ситуації в Україні і світі дає підстави припускати, що ця ситуація дуже нагадує травень 1940 року. Саме у травні 1940 року Велика Британія стояла перед вибором - вступити в переговори з Гітлером і виторгувати собі мир, в замін на значні поступки як політичного, так і територіального характеру. Або вступити у війну з агресором.

У політичному керівництві Великої Британії були політики і посадовці, які пропонували вступити з Гітлером у переговори, врятувати країну від знищення і запобігти неминучій загибелі більш ніж стотисячної армії під Дюнкерком.

Але сталося так, що на політичну арену Англії у цей доленосний для країни і світу період вийшов політик, який виявився єдиним, що був здатний провести свою країну через усі жахіття війни до перемоги, відкинувши усі зрадницькі пропозиції про перемир’я з Гітлером.

Усе вище політичне керівництво країни схилялось до того, щоб припинити боротьбу проти Гітлера і вступити з ним у переговори.

Лише він єдиний виступив проти і зумів переконати і парламент, і народ у необхідності продовжити боротьбу. Силою свого духу і віри зумів мобілізувати народ Англії на священну війну з нацизмом. Це - геніальна людина, політик, державний діяч, який своїми діями змінив хід історії.

Здобувачі освіти переглянули презентації, дізналися багато цікавих фактів з життя Вінстона Черчілля, активно дискутували, проявили глибокі знання з історії та з легкістю пройшли підсумковий квіз англійською мовою. Загалом зустріч була дуже інформативною і цікавою для майбутніх юристів.

 

Оксана Лисяк, викладач

Володимир Захарчук, викладач