Трудове законодавство в умовах воєнного стану. Особливості працевлаштування неповнолітніх

Бібліотечно-інформаційний центр Рада роботодавців

09 листопада 2022

Тематична зустріч «Трудове законодавство в умовах воєнного стану. Особливості працевлаштування неповнолітніх» відбулась у читальному залі бібліотечно-інформаційного центру. Актуальні питання трудового законодавства в умовах воєнного стану обговорили здобувачі освіти другого курсу економічного відділення, викладачі, бібліотекарі. Організаторами тематичної зустрічі стали заступник директора з виробничої роботи Олег Качановський,  фахівець із працевлаштування випускників коледжу Наталія Пастушенко, завідувачка бібліотечно-інформаційного центру Людмила Бурячинська.  На заході був присутній заступник директора з навчальної роботи Василь Царук. Учасники активно долучились до обговорення нових змін у трудовому законодавстві.

Верховна Рада України 15 березня 2022 р. ухвалила закон, який регулює трудові відносини в умовах воєнного стану.

Неповнолітні працівники і їхні батьки та/або піклувальники повинні чітко дотримуватись норм законодавства щодо офіційного працевлаштування.  Кодекс законів про працю України визначає, що особи, що досягли п’ятнадцяти років, можуть бути прийняті на роботу за згодою одного з батьків або особи, що його замінює, як виняток. Права неповнолітніх осіб, тобто тих, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються до прав повнолітніх. Вони користуються пільгами в галузі охорони праці, щодо робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці, що встановлені відповідно до законодавства України.

На кожному підприємстві, в установі, організації потрібно вести спеціальний облік працівників, що не досягли вісімнадцяти років, де зазначати, зокрема, їхню дату народження. В умовах воєнного стану тривалість робочого тижня для неповнолітніх сягає до 40 годин.

Якщо продовження чинності трудового договору з неповнолітнім, зокрема строкового, загрожує його здоров’ю чи порушує законні інтереси, батьки, усиновителі і піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати його розірвання.

Інформативно, кваліфіковано та доступно спікер заходу, фахівець Рівненського бюро правової допомоги № 1 головний юрист Юлія Карповець, розповіла про особливості працевлаштування неповнолітніх, зміни трудового законодавства у період воєнного стану, надала поради щодо використання додатку Дія у практичних питаннях трудового законодавства.

Нова актуальна інформація  допоможе в майбутньому працевлаштуванні нашим випускникам.

 

         Наталія Пастушенко

Людмила Бурячинська