Богдан Лепкий - син золотого Поділля

Бібліотечно-інформаційний центр

09 листопада 2022

 9 листопада - 150 років від дня народження (1872-1941)

Богдан Лепкий - одна з вершинних постатей в історії українського  письменства і культури. Це - видатний поет, прозаїк, критик, видавець, перекладач, історик літератури, літературознавець, громадсько-культурний діяч, художник, публіцист.

Народився Богдан Лепкий 9 листопада 1872 року на хуторі Кривенькім, на Тернопільщині, в сім’ї священика. З шести років жив у Бережанах, у діда священика. Основи шкільної науки Богдану викладав домашній учитель. З 1878 р. навчався (відразу з другого класу) в «нормальній школі» з польською мовою навчання у Бережанах. Після закінчення школи вступив у 1883 р. до Бережанської класичної гімназії з польською мовою навчання.

Закінчивши гімназію у 1891 вступив до Віденської Академії мистецтв, щоб здобути малярську освіту, але згодом, через три місяці перевівся на філософський факультет.

Туга за Батьківщиною спонукала Лепкого перейти до Львівського університету, де він поринув в українську культурну стихію. 1892 - 1895 навчався у Львівському університеті, по закінченні якого працював вчителем - суплентом в Бережанській гімназії (1895 - 1899). В цей час з’являються його перші оповідання: “Дідусь”, “Нездала п’ятка”, “Над ставом”, “Гусій” та ін. В 1897 р. з дозволу Папи Римського одружився з донькою свого дядька по батькові - Олександрою, яку здавна кохав.

1899 р. - їде до Кракова, де викладає у Ягеллонському університеті. У Кракові Богдан Лепкий створив своєрідний український центр у польському літературному середовищі. Займається творчою діяльністю. Писав багато, переважно вірші, оповідання, п'єси, історичні твори.

 Обсяг написаного Богданом Лепким вражає. Лише бібліографічний перелік його творів зайняв би понад сімсот сторінок машинопису. Богдан Лепкий , збирач народної творчості і її популяризатор, історик і філософ, літературний дослідник і невтомний пропагандист творчості Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Коцюбинського та інших.  Досить сказати, що він написав ґрунтовне дослідження про Великого Кобзаря і видав понад двадцять томів української класичної літератури, перекладав твори російських, польських, німецьких, англомовних і скандинавських письменників. Ось така широчінь його творчих обріїв. За обсягом літературної спадщини Богдан Лепкий поступається тільки своєму учителеві Іванові Франку.

Дуже цікавими є історичні повісті письменника : «Вадим», «Каяла», «Крутіж», «Орли». Найвідомішою серед його творів на історичну тематику є багатотомна епопея, присвячена гетьманові І.Мазепі, до якої входять повісті «Мотря», «Не вбивай», «Батурин» та інші.

Останні роки життя Богдана Лепкого видалися тяжкими, бо припали на час фашистської окупації Польщі. Старий, хворий письменник не тільки втратив місце в університеті, а й зазнав переслідувань. Це наблизило його кінець. Помер Лепкий 21 липня 1941 року, похований у Кракові на Раковецькому кладовищі.

Детальніше про життєвий і творчий шлях видатного письменника можна дізнатися з перегляду літератури в читальному залі бібліотечно-інформаційного центру.

 

Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

 Джерело: https://dovidka.biz.ua/bogdan-lepkiy-biografiya-skorocheno