Гостьова лекція: Центральна Рада: від автономії до незалежності

Відділення програмування Економічне відділення

08 листопада 2022

8 листопада в рамках тижня гуманітарних дисциплін  для студентів економічного та відділення програмування була проведене гостьова лекція.
Лектором була запрошена доцент кафедри історії України Рівненського державного гуманітарного університету, кандидат історичних наук Гуменюк Оксана Володимирівна.

З перших днів національної демократичної революції відбувалося згуртування національних сил, і це привело до виникнення загальноукраїнського громадсько-політичного центру, покликаного очолити масовий народний рух, - Української Центральної Ради. З ініціативою її утворення виступили водночас українські самостійники і тупів ці.

У Києві самостійників на той час очолював М. Міхновський - палкий прихильник ідеї незалежності України. Під час Першої світової війни Міхновський був мобілізований до царської армії і як юрист служив у чині поручника в Київському окружному суді з початком революції він поринув у вир політичного життя.

З березня 1917 року самостійники оголосили про організацію УЦР, що мала перетворитися на орган тимчасового правління незалежності України. З часом Рада повинна була скликати український парламент і сформувати звітний перед ним уряд.

Оцінюючи діяльність УЦР та її уряду слід відзначити, що вони були важливою віхою в українській історії, особливо з огляду на історію українського державотворення. У цей період українському народові вдалося відновити власну державу та певний час підтримувати її існування.

І хоча національно-визвольні змагання закінчилися поразкою демократичних сил, вони сприяли придбанню та накопичення досвіду боротьби, без якого не постала б у 1991 р. незалежна Україна.

Дякуємо всім учасникам гостьової лекції!

 

Юрій Коняхін, викладач історії