Чарльз Діккенс – найбільший оптиміст століття

Юридичне відділення

08 листопада 2022

І хоча батьківщина є тільки ім'я,

тільки слово, — воно сильніше,

сильніше за наймогутніші заклинання

 чарівника, яким коряться духи.

Чарльз Діккенс

 

08.11.2022 в рамках тижня циклової комісії гуманітарних дисциплін у 31-Ю групі було проведено урок-презентацію «Чарльз Діккенс – найбільший оптиміст століття». Захід було присвячено 210-й річниціз дня народження великого англійського письменника.

Жив і творив Чарльз Діккенс (1812-1870) у часи вікторіанської епохи в Англії та був одним із найпопулярніших романістів свого часу. Він і донині залишається гігантом британської літератури.

Дослідники англійської літератури стверджують, що жоден з англійських письменників не мав такої слави за життя, як Чарльз Діккенс. Секрет його популярності в тому, що Діккенс гостро відчував зміни в житті Англії, був виразником сподівань і прагнень тисяч людей, наголошував на тому, що кожна людина неодмінно повинна мати почуття власної гідності. Саме людська гідність дає кожному з нас усвідомлення своєї особистості, потрібності людям. Це гордість за власні благородні вчинки, правдивість та чесність, вміння протистояти безчестю та аморальності.

Провідну тему творчості письменника можна визначити як тему боротьби добра і зла, вона розкривається в кожному його творі. Діккенс написав численні книги, які зараз вважаються класикою, зокрема «Девід Копперфілд», «Олівер Твіст», «Різдвяна пісня», «Казка про два міста», «Великі сподівання» та ін. Більшість його робіт були натхненні труднощами, з якими він стикався в дитинстві, а також соціальними та економічними проблемами у вікторіанській Британії.

Здобувачі освіти дізналися багато цікавих фактів з життя і творчості великого письменника, обговорили особливості життя людей Англії у XIX ст., їх права і соціальну несправедливість, урядову бюрократію та слабкі закони.

Студенти підготували презентації, висловлювали свої думки, дискутували, ділилися враженнями від цитат письменника, прочитаних творів чи переглянутих фільмів на основі творів Діккенса.

Діккенс вважав, що література має сильне виховне значення, впливає на свідомість і що щасливий кінець у творі утверджує оптимізм, радощі життя, гармонію, дає надію, що людина ніколи не буде самотня.

Отож, читаймо добрі твори Діккенса, надихаймося його стійкістю у важкі часи і вірмо в перемогу та панування добра у цьому світі.

 

Оксана Лисяк, викладач