Пам’ятні та трагічні сторінки історії. 28 жовтня - День вигнання нацистських окупантів з України

Бібліотечно-інформаційний центр

28 жовтня 2022

28 жовтня – пам’ятний день в історії України. В цей день під час Другої світової війни війська нацистської Німеччини та її союзників були остаточно вигнані за межі сучасної території України. Сьогодні, у період нелегкої боротьби нашої держави за свою незалежність, ми вшановуємо пам’ять усіх українців, які віддали життя за свою Батьківщину, за волю і свободу.

Український інститут національної пам'яті наголошує, що після 28 жовтня 1944 року Україна не стала вільної державою, тож термін "визволення", який вживався досі щодо цієї дати, є історично некоректним. Із вигнанням нацистських окупантів у 1944 році Україна не отримала волі, тільки опинилася під пануванням іншого тоталітарного режиму, результатом діяльності якого стали масові репресії та депортації, зокрема сотень тисяч українців, поляків та цілого кримськотатарського народу, смерть від масового голоду сотень тисяч мешканців України у 1946-1947 роках.

Вигнання нацистів з українських територій стало можливим завдяки масовій участі українців у лавах як червоної армії, так і українського визвольного руху (ОУН та УПА). Український вимір Другої світової війни – це боротьба на всіх фронтах і театрах воєнних дій: не тільки на Східному фронті, а й в лавах руху опору інших країн, арміях союзників, що воювали в Італії і Франції, на Далекому Сході та на Тихоокеанському театрі воєнних дій. Ми маємо пам’ятати усіх.

Вигнання нацистів з України стало можливим завдяки об’єднанню зусиль всієї антигітлерівської коаліції та визвольних антинацистських рухів. Спільна перемога не була б можливою без спільних зусиль.

На боці антигітлерівської коаліції на фронтах Другої світової війни боролося українців більше, ніж, наприклад, британців. Сукупні людські втрати України склали значно більше, ніж втратили у цій війні Велика Британія, Сполучені Штати Америки, Польща, Канада та Франція. Досвід боротьби із нацизмом вчить, що війна завжди закінчується у столиці агресора.

Матеріали та публікації про ці героїчні та трагічні сторінки української історії наші читачі можуть переглянути на виставці-перегляді у читальному залі БІЦ.

Вшановуючи пам’ять героїв сьогодні, ми схиляємо голови також перед подвигами наших сучасників, які відстоюють рубежі України у нелегкій боротьбі проти російської агресії.

Все буде Україна!

                  Людмила Бурячинська

 

У повідомленні використані матеріали з сайтів:

https://old.uinp.gov.ua/news/shchodo-28-zhovtnya-i-zvilnennya-teritorii-ukraini-vid-natsistiv

https://www.unian.ua/society/10315368-v-ukrajini-sogodni-vidznachayut-74-tu-richnicyu-vignannya-nacistskih-okupantiv.html

https://zn-otg.gov.ua/news/1635404424/