Знати право, служити праву, захищати право. 8 жовтня - День юриста України

Юридичне відділення Бібліотечно-інформаційний центр

08 жовтня 2022

Благо народу - вищий закон

Цицерон

 

Свято День юриста в Україні було запроваджено в 1997 році Президентом України Леонідом Кучмою. З того часу  відзначається щороку 8 жовтня.

Вважається, що саме 8 жовтня в 1016 році Київський князь Ярослав Мудрий видав перше зведення законів «Руська правда». Проте зародження юриспруденції відбулося ще в Стародавньому Римі. Слово «юрист» походить від латинського слова jus - право.  Першими юристами, фахівцями, що забезпечують функціонування правової системи, вважаються римські жерці-понтифіки. У колегії понтифіків заклали основи правового регулювання суспільного життя і давали компетентні юридичні поради. Через кілька століть юриспруденція сформувалася як наука. Зараз юриспруденція включає всю судову систему, знання про закони і правові норми та способи контролю їх чіткого виконання.

Фахівці правознавці, досконально знайомі з юридичними науками, чинним законодавством і маючи практичну діяльністю в області права, завжди були затребувані в цивілізованому суспільстві. Причина гранично проста - цивілізоване суспільство прагне регулювати всі свої внутрішні і зовнішні взаємини, керуючись загальноприйнятими правилами, порядками і нормами-законами, а так як наша людська практика взаємин постійно зростає і досить багатогранна, то і законів, що регламентують їх потрібно все більше. Розібратися в цьому всьому «порядку» простій, не пов’язаній з юриспруденцією людині, все частіше стає не під силу. Тоді на допомогу приходять кваліфіковані юристи. День юриста це професійне свято людей, які займаються юридичною діяльністю. Його відзначають судді, прокурори, адвокати, слідчі, нотаріуси.

З нагоди свята в читальному залі бібліотечно-інформаційного центру підготовлений перегляд літератури : «Знати право, служити праву, захищати право», з матеріалів якого можна дізнатися про правову політику нашої держави, права та обов’язки кожного громадянина.

Вітаємо всіх юристів з професійним святом. Бажаємо вам творчої наснаги, нових успіхів та досягнень і миру в нашій рідній Україні.

 Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерело: https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=244https://nv.ua/ukr/

https://uk.wikipedia.org/wiki/День_юриста