Екскурсія-вивчення історії рідного краю

Відділення програмування

25 вересня 2022

24 вересня для студентів відділення програмування викладачем історії Коняхіним Ю.О була організована поїздка до Державного історико-культурного заповіднику м.Дубно та Форт-застава Дубно (Тараканівський форт), в екскурсійній поїздці були присутні 50 студентів відділення та викладач відділення програмування Стрик П.М.

Дубенський замок (замок князів Острозьких — Любомирських) — фортеця в місті Дубно. Визначна пам'ятка історії, культури та архітектури України.

Замок виник як фортеця волинян у Х ст. Протягом Х—ХІІІ ст. існував як дитинець літописного Дубна. Зруйнований монголами в 1240–1241 рр. Приблизно в кінці XIV — початку XV ст. князь Федір Острозький спорудив дерев'яно-земляне укріплення, яке, звичайно, мало дещо інший вигляд, аніж тепер. Ця споруда була оточена земляними валами, огороджена дерев'яним частоколом по периметру і тісно забудована всередині житловими та господарськими приміщеннями.

Проте обмежена площа замку, недостатня міцність дерев'яних стін і укріплень, досить часті пожежі, і, найголовніше, нижче розташування стосовно прилеглої ділянки міста, змусило князя Костянтина Острозького почати будову нової, рельєфно вищої, кам'яної фортеці.

1492 рік офіційно вважається датою спорудження Дубенського замку.

Студентам було представлено коштовні трофеї,  середньовічні підземелля, незвичні експонати і, навіть, кімната тортур та покарань.

Тараканівський форт збудований у формі ромба, де кожна сторона має 240 метрів, а його площа сягає майже 6 гектарів.

Історія цієї величної споруди розпочинаться ще в 1873, коли царська родина вирішила збудувати тут могутній військовий об’єкт. І подібних споруд у світі налічуються лише два: в Україні та у Франції. Та й будували форт використовуючи досвід французів. Щодо імені архтектора, то згідно одних джерел – військовий полковник Борисов, згідно інших – інженер-генерал Едуард Тотлебен. Будувався форт п’ять років, обійшовся в 66 мільйонів рублів та став справжнім тогочасним проривом в інженерії, оснащений найновішим обладнанням.

Довгий час споруду не використовували за призначенням. Спершу тут був склад, а згодом в’язниця. Але під час першої Світової Війни у фортеці розміщувались російські та австрійські війська. Також ходять чутки, що під час Другої світової війни тут була таємна лабораторія із виготовлення зброї. А сьогодні місцеві і туристи розповідають про привидів та голоси, які можна почути у фортеці.

Юрій Коняхін, викладач

Павло Стрик, викладач