День програміста

Відділення програмування

13 вересня 2022

Число 256 (два у восьмому ступені) обрано тому, що це кількість чисел, які можна виразити за допомогою одного байта, поширеної одиниці вимірювання обсягу даних. Вісім бітів, що в свою чергу можуть мати значення 0 або 1, дають можливість закодувати у двійковій системі числа від 000000002 до 111111112, тобто 28 різних чисел. У двійковій системі числення число 256 записується як 1000000002. Також 256 є максимальним ступенем числа 2, яке менше за кількість днів у році. У високосні роки це свято випадає на 12 вересня, у не високосні – на 13 вересня.

Свято неофіційно відзначають в Україні та низці інших країн, як-от Аргентина, Ізраїль, Бангладеш, Чилі, Бразилія, Мексика, Австрія, Німеччина, Канада, Китай, Хорватія, Чехія, Франція, Індія, Бельгія, Австралія, Польща, Румунія, Ірландія, Італія, Сербія, Словенія, Великобританія та США. У деяких країнах це свято має офіційний характер.

Уперше ідею святкування Дня програміста оприлюднив глава видавничого дому «Компьютера» Дмитро Мендрелюк 15 липня 1996 року. За день програміста запропонували вважати першу п’ятницю вересня, названу «Чистої п’ятницею».

Найчастіше люди асоціюють слово «програмування» і все, з ним пов’язане, з персональним комп’ютером, проте це не так. Практично кожен електронний пристрій – від пульта дистанційного керування до складних промислових верстатів з програмним управлінням – свого часу пройшли через руки фахівців із програмування.

Програмісти як люди з доволі високооплачуваною роботою, могли б відзначати своє професійне свято з розмахом. Проте зазвичай вони цього дня працюють, влаштовують невеличкі корпоративи на роботі й там приймають подарунки.

Дехто святкує День програміста 19 липня, коли перший програміст і донька Джорджа Байрона Августа Ада Лавлейс написала першу програму, хтось – 10 грудня, в день народження самої Августи.

Схожими з Днем програміста святами є День системного адміністратора (остання п’ятниця липня)

День ІТ-працівника (14 лютого).

Пов’язаними з інформаційними технологіями  також День очищення комп’ютера (англ. Clean Out Your Computer Day) — у другий понеділок лютого,

День безпечнішого Інтернету — у другий вівторок лютого,

День спротиву масовому нагляду в Інтернеті — 11 лютого,

День ENIAC (День створення першого електронного комп’ютера) — 15 лютого,

День веб-майстра — 4 квітня, 

Всесвітній день інформаційного суспільства — 17 травня,

Міжнародний день комп’ютерної безпеки — 30 листопада, 

Міжнародний день комп’ютерної грамотності — 2 грудня.

Джерело: http://gazeta.lviv.ua/

Вітаємо викладачів та студентів відділення програмування ВСП "Рівненський фаховий коледж НУБіП України"!