Круглий стіл «Перший рік ринку землі: реалії, підсумки та перспективи»

Технічне відділення

07 червня 2022

07 червня 2022 року відбувся Круглий стіл «Перший рік ринку землі: реалії, підсумки та перспективи», який провела голова циклової комісії землевпорядних дисциплін Русіна Н.Г.

Учасниками засідання були здобувачі освіти спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій», викладачі циклової комісії,  представники Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру  Рівненської області та нотаріату Рівненської області.

Тема заходу дуже важлива для майбутніх землевпорядників. Адже зняття мораторію із продажу земель сільськогосподарського призначення,  який діяв 20 років, є знаковою подією для всієї держави. Так на початок ведення ринку сільськогосподарських земель, 72% населення України були проти запровадження ринку землі, і більше 450 місцевих рад прийняли відповідні резолюції. Основними побоюваннями та міфами стали: всю українську землю скуплять іноземці; неможливість конкурування фермерів з агрохолдингами; неможливість відкриття ринку землі поки земельний кадастр не заповнений; повністю про загрозу відкриття ринку національній безпеці.

Виступаючі під час засідання круглого столу у своїх доповідях спростовували ці загально прийняті міфі. Темами виступів були:

- Ринок землі – правила дії – Хомич Світлана 31-З;

- Робота ринку землі – результати – Голенко Марина 31-З;

- Підсумки першого року дії ринку землі  – Плисюк Дмитро 31-З;

- Електронні земельні аукціони – Гарській Ілля31-З;

- Нотаріус як один із головних учасників ринку землі – Гарматій Остап 31-З;

- Особливості земельних відносин в умовах воєнного стану – Кийко Н.М., викладач земельного права;

-   Перспективи ринку землі в Україні – Петрова О.М., викладач геодезії.

Долучилась до круглого столу приватний нотаріус Рівненського районного нотаріального округу Павлюк Т. С., яка ознайомила присутніх процедурою заключення договорів продажі земельних ділянок.

До слова була також  запрошена Ващишина Н.О., сертифікований інженер-землевпорядник приватного підприємства «Земельний наділ». У своїй  доповіді вона більш детально зупинилась  на особливостях підготовки документів для продажу земельних ділянок та їх реєстрації у ДЗК.

 

Підсумовуючи Русіна Н.Г. відзначила, що  запуск ринку землі – це масштабний політико-економічний експеримент. Тому важко сказати, чи в правильному напрямку він рухається. Експерти, які займалися ринком землі, не раз зауважували: не очікуйте результатів, як-от фундаментальне зростання ВВП, у перший рік. Ефект отримаємо у середньо- і довгостроковій перспективі. а цей момент є надзвичайно вразливим політично і економічно. Відповідно за перший рік відбулися корекції відповідних механізмів і це зафіксовано документально у вигляді ряду законодавчих актів.

Круглий стіл спонукав здобувачів освіти  задуматись про важливість даної теми у своїй майбутній  професійній діяльності. В цілому захід викликав зацікавленість у присутніх студентів.

Неля Русіна, голова циклової комісії землевпорядних дисциплін