Дитинства яскраві миті, обпалені війною...

Бібліотечно-інформаційний центр

01 червня 2022

 1 червня - Міжнародний день захисту дітей

У перший день літа в багатьох країнах відзначається Міжнародний день захисту дітей  «International Day for Protection of Children». Він був заснований 1949 року рішенням сесії Міжнародної демократичної федерації жінок. Уперше відзначався 1950 року в 51 країні світу. В Україні День захисту дітей відзначається з 1998 року.

 Дитинство – чудова, прекрасна мить нашого життя, пора надій, мрій та планів на майбутнє. Для кожної дорослої людини найбільшим щастям є посмішки дитини. Зігріваючи теплом і любов'ю кожне дитяче серце, з вірою у майбутнє – ми виховуєм справжніх українців, які неодмінно стануть гордістю держави.

День захисту дітей фактично мав би бути щодня. Проте жахлива реальність сьогодення відібрала в українських дітей щасливе дитинство, забарвила чорною фарбою миті життя багатьох дітей України, принесла у кожну сім’ю тривогу, біль, страждання, трагічні події.

Більше ніж 689 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 1 червня 2022 року офіційне число дітей-жертв – 243, поранених - 446, за офіційними даними офісу генпрокурора.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 153, Київській - 116, Харківській - 111, Чернігівській - 68, Луганській - 52, Херсонській - 52, Миколаївській - 47, Запорізькій - 29, Сумській - 17, Житомирській – 15, у м. Києві – 16.

Через постійні бомбардування та обстріли збройними силами РФ українських міст та сіл пошкоджено 1909 закладів освіти. При цьому 180 з них зруйновано повністю.

Основним міжнародним документом, який регулює права дітей, є Конвенція про права дитини від 20 листопада 1989 року. В українському законодавства права дитини визначає Конституція України, а також Сімейний кодекс України, Закон України «Про охорону дитинства», Цивільний кодекс України.

Більше про загальні права дитини, які гарантуються міжнародним та національним законодавством, можна дізнатися з документів та матеріалів книжкової виставки у читальному залі. Запрошуємо переглянути.

 

Людмила Бурячинська

 

У повідомленні використані матеріали з сайту:

https://medicine.rayon.in.ua/news/498198-v-rosiysko-ukrainskiy-viyni-zaginulo-shchonaymenshe-108-ditey