А я іду по світу в вишиванці

Відділення програмування Коледж

22 травня 2022

Встає над світом щире сонце вранці

І землю гріє променем ясним.

А я іду по світу в вишиванці.

Я — українець! І горджуся цим.

В нас обереги вишивають здавна.

Така традиція в народі прижилась.

Вона прадавня, вічна й дуже славна.

В культурі й до сьогодні збереглась.

Ані вікам, ні моді не здолати...

Вона в людському серці і в душі.

У ній любові, мрій, надій багато

І ти традиції забути не спіши.

Надія Григорівна Красоткіна

У ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП України»  відзначили 16 День вишиванки.

Вишиванка є духовною бронею українців. Вишита сорочка була, є та буде символом нашої ідентичності, віри, надії, любові, боротьби, а головне - ПЕРЕМОГИ! У важкі дні війни вишиванка є символом патріотизму, незламності та згуртування.

19 травня відділення програмування запропонувало всім бажаючим одягнути вишиванки, зробити сімейну, особисту чи колективну фотографію у вишиванках та надіслати за електронною адресою для створення фотоколажу «Вишиванка 2022». Українські традиції – одні з найкрасивіших у світі. І в наших з вами силах поширити їх, розповісти про них всьому світу.

Проведення такого свята продемонструвало, що студенти та викладачі коледжу відчувають себе справжніми патріотами української історії та налаштовані на збереження культури, звичаїв й традицій свого народу.

Звідки пішла мода на вишиванки

Все завдяки Івану Франку: він у 19 столітті почав поєднувати вишиванку з європейським костюмом. Його сучасники казали так: "Де б він не з'явився, неодмінно привертав увагу своїм піджаком та вишиваною сорочкою поміж пишних комірців та краваток".

Тоді наприкінці 19 століття вся Європа заговорила про традиційний одяг українців. І в 1876 році Олена Пчілка видала альбом українських вишивок, орнаменти яких зачарували європейських модниць. Водночас і в самій Україні розпочалися перші наукові дослідження вишиванок.

Зараз елементи української вишиванки використовують визнані світові модельєри та будинки моди, а також наший традиційний одяг носять зірки світового масштабу.

Цікаві факти про вишиванку

  • Дослідження стверджують, що вишиванки почали робити ще до 6 століття, однак наразі немає збережених сорочок з тих часів;
  • Легенди говорять, що чумаки довіряли прати вишиту сорочку лише одній дівчині, якій таким чином заприсягалися у вірності;
  • Перша школа вишивки з'явилася в 11 століття - її заснувала сестра Володимира Мономаха Анна. Там опановували мистецтво гатування золотом та сріблом;
  • Найбільшу кількість людей у вишиванках зареєстрували в 2011 році в Рівному та занесли в Книгу рекордів України. На День Незалежності на центральний майдан міста прийшло 6570 людей у вишиванках.

 

Оксана Куделя, викладач програмування

та інформаційних дисциплін