Горизонтальні впливи на жорсткість будівель

Технічне відділення Гурток Технолог

12 квітня 2022

(міцність будівель в умовах війни)

Постійні сирени та сигнал тривога супроводжують наше життя вже сьомий тиждень. В інтернеті досить багато різної інформації про те, що може слугувати укриттям у квартирі багатоповерхівки. Універсальну інформацію про безпечні місця в квартирах  дати не можна. Усі будинки різні, потрібно дивитися їх конструктивно. Головні критерії, які визначають термін життя будинків: фундамент, стіни, перекриття та матеріал, з якого вони зведені.

Також рекомендацій по сховищах всередині будинку дати не можливо. Можу точно сказати – за сигналом тривоги люди повинні ховатися у доступні сховища. Але, буде перемога, будуть сучасні, гарні будинки якими ми будемо пишатися. Тому, напевно, знову будуть поправки до ДБН 2019 року. Бережіть себе. Будьте уважними та пильними і не лінуйтеся ховатися в укриття, це може зберегти ваше життя.

Архітектурні втрати — найбільш наочні. Їх складно не помітити, легко зафіксувати, зручно використовувати як аргумент у дискусіях. Але вони — не єдині. І навіть не найбільш болючі. Ми ніколи не зможемо повернути собі наші довоєнні міста — нам ще доведеться усвідомити цей факт. Культурні втрати — всередині нас, і їх не можна компенсувати жодними репараціями. Хай в іншому вигляді, міста ми зможемо відбудувати, зможемо знов відкрити театри, кінотеатри, музеї та концертні зали. Проте ми не в силах повернути людей, які загинули у цій війні.

 Алла Петриковська, викладач