Трудове право. Особливості праці неповнолітніх

Економічне відділення Юридичне відділення Бібліотечно-інформаційний центр

23 лютого 2022

Чимало школярів і студентів  закладів загальної середньої та вищої освіти, особливо у літній період чи на час канікул, замислюються над питанням, де і яким чином можна заробити гроші, тому влаштовуються продавцями, офіціантами, барменами тощо. Проте як неповнолітнім, так і роботодавцям при цьому важливо знати особливості працевлаштування осіб віком від 14 до 18 років.

Саме  про права, гарантії та обмеження праці неповнолітніх розповідала головний юрист з Рівненського місцевого центру з надання вторинної безоплатної правової допомоги Юлія Карповець на зустрічі із студентами 21-О та 22-Ю груп ВСП РФК НУБіП України, яка відбулася 22 лютого 2022р. у форматі он-лайн. Ключові питання, які розглядалися: порядок оформлення трудових відносин з неповнолітніми, обмеження при використанні праці неповнолітніх, процедура прийняття на роботу, тривалість робочого часу та оплата праці неповнолітнім працівникам. Також Юлія Карповець звернула увагу на розірвання трудового договору з неповнолітніми, матеріальну відповідальність та вирішення трудових спорів і відзначила, що у трудових правовідносинах підлітків прирівнюють у правах до повнолітніх, і вони, так само як і повнолітні, зобов’язані чесно й сумлінно працювати, вчасно й точно виконувати розпорядження роботодавця, додержуватися трудової дисципліни. Студенти коледжу були зацікавлені поданою інформацією та активно дискутували з доповідачем.

На заході були присутні представники адміністрації коледжу: І.М.Мартинова, зав.економічним відділенням, Л.В.Бурячинська, зав.бібліотечно-інформаційним центром ВСП РФК НУБіП України та викладачі коледжу: О.М. Лисяк та Т.В.Курилас.

Оксана Лисяк, Тетяна Курилас,

викладачі ВСП РФК НУБіП України