Василь Стус — духовний лідер українського народу (06.01.1938-04.09.1985)

Бібліотечно-інформаційний центр

06 січня 2022

«Поет повинен бути людиною. Такою, що, повна любові, долає природне почуття зненависті, звільнюється од неї, як од скверни. Поет — це людина. Насамперед. А людина — це насамперед добродій. Якби було краще жити, я б віршів не писав, а робив би коло землі...» - ці слова Василя Стуса можна винести епіграфом до всього його життя.

Ім’я Василя Стуса вже давно вийшло за межі України, ставши знаковим в інтелектуальних колах світу, символом нескореності України, гідності Людини, яка виборола право лишатися нею в нелюдських обставинах. Василь Стус — поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник, Герой України, совість української нації.

Поет жив, творив і загинув, щоб український народ мав те, на що заслуговує —  Свободу, Незалежність, Право на рідну мову, Історичну пам’ять, Самобутню культуру. Як письменник і громадянин він належить до духовних лідерів українського народу, актуальність яких із плином часу не зменшується, а набуває все більшої ваги…

З-поміж українських письменників XX ст доля Василя Стуса найбільш схожа на Шевченкову. Обох переслідувала імперія — відповідно царська та комуністична. Обоє зазнали заслання із забороною на творчу діяльність. В обох життя обірвалося на півдорозі (Т. Шевченко помер у 47 років, B. Стус - у 48). Водночас вони поціновуються не тільки як поети, яскраві творчі постаті, немислимі поза мистецтвом: у народній уяві обоє окреслюються передовсім як борці за зневажені людські права, за поганьблену національну гідність.

1991 року творча спадщина Василя Стуса удостоєна Національної премії України імені Т. Г. Шевченка.

Василь Стус живе серед нас своїми творами, своєю безприкладною стійкістю, непохитністю ЛЮДИНИ, яка протистояла тоталітарному режиму і вистояла, щоб ми могли лишатися людьми.

Сьогодні, у день народження Василя Семеновича Стуса,  пропонуємо ще раз перечитати його твори. До Вашої уваги – книжкова виставка на абонементі бібліотечно-інформаційного центру.

Серед книг - Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР / уклад. В. Кіпіані. - Харків : Віват, 2021. - 688 с. - (Серія "Історія та політика")

У ній - правда про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса. У книжці зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса, адвокатом якого був Віктор Медведчук, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Ознайомившись із наведеними матеріалами, читачі дізнаються про невідомі факти щодо життя, ув’язнення та загибелі Стуса, які досі охороняли під грифом «Секретно».

Книга стала найбільш знаковою книжкою нашої Незалежості  за рейтингом  Всеукраїнської інформаційно-просвітницької акції «30 знакових книжок нашої Незалежності», приуроченої до 30-річчя Незалежності України.

Людмила Бурячинська

 

 Джерело:

https://dli.donetsk.ua/news/2017-01-06-2