Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства»

Юридичне відділення

03 грудня 2021

03 грудня в рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства» у ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП України» відбулася інтерактивна лекція для студентів та студенток другого курсу юридичного відділення.

Кампанія проводиться щорічно з 25 листопада до 10 грудня. У рамках неї в закладах освіти проходить низка тематичних заходів з метою привернення уваги до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Студентство коледжу долучилося до показу та обговорення  документального фільму литовської режисерки Оксани Бурої «Лізо, ходи додому». Модераторкою виступила Кухарук Світлана, студентка 4 курсу юридичного відділення, яка представляє Рівненський кіноклуб медіапросвіти населення про права людини Docudays UA, що працює від Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Фільм розповідає історію про маленьку Лізу, яка постійно кудись тікає. Її життя похмуре й жорстоке, тому вона шукає прихистку в природи, де в неї свій світ – там панують ігри, музика й магія. У дівчинки настільки багата уява, що вона примудряється переживати нескінченні запої батьків. Найбільш приголомшливим у цьому фільмі є те, що він дозволяє усвідомити жах ситуації, але не піддатися темряві гнітючих подій на екрані.

Оскільки Світлана є членкинею Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем», окрім обговорення фільму, студенти та студентки дізналися також нову інформацію про види насильства. Прийнято вважати, що насильство - це лише побиття, але воно може бути ще й економічне, сексуальне та психологічне, яке через традиції та стереотипи, на жаль, часто толерується в суспільстві, а люди називають його «сімейними справами, які не варто виносити на публіку».

Студентів та студенток вразила статистика. За даними Національної соціальної сервісної служби України, за минулий рік органи та установи, що протидіють домашньому насильству, зафіксували 211 362 звернення щодо насильства в сім'ї. Зокрема, 180 921 звернення надійшло від жінок, 27 676 — від чоловіків та 2 756 — від дітей. Проте не варто забувати, що існує так званий синдром набутої безпорадності, і частина постраждалих не звертається за допомогою.

Студентство дізналося про цикли насильства; те, чому суспільство часто починає виправдовувати кривдників; куди можна звернутися, якщо вони раптом стали свідками чи потерпілими. А також потренувалося ідентифікувати насильство в різних життєвих ситуаціях.

Однією з цілей таких заходів є досягнення "нульової толерантності" до будь-яких проявів насильства. Сподіваємося, учасники та учасниці дізналися нову корисну та важливу інформацію й тепер будуть краще обізнані в тематиці.

Світлана Кухарук, студентка 41-Ю групи