Відкритий захід на тему: «Децентралізація: головні виклики та досягнення»

Юридичне відділення

05 жовтня 2021

5 жовтня в рамках проведення тижня юридично-соціальних дисциплін у ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП України» відбувся захід на тему  «Територіальна громада: головні виклики та досягнення», який представляли студентки 41-Ю групи Голубош Ганна, Цикун Валентина та Кухарук Світлана.

Кожен мешканець села чи міста має право на сучасну медицину й освіту, доступні та якісні адміністративні, комунальні, соціальні послуги, гарні дороги, чисті й освітлені вулиці. Але люди можуть впливати на якість цих послуг лише тоді, коли відповідальні за їх надання знаходяться близько. Найближчою до людей владою є органи місцевого самоврядування: сільські, селищні міські ради та їхні виконкоми. Отже, саме вони повинні мати широкі повноваження і достатньо коштів, щоб бути спроможними розв‘язувати всі місцеві питання і нести за це відповідальність.

Для цього в Україні відбувається децентралізація - передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей - органам місцевого самоврядування.

Реформа триває з 2014 року і вже має результати.

Учасники презентації, студенти 41-Ю та 31-Ю груп, мали можливість почути інформацію про основні аспекти впровадження реформи децентралізації в Україні, а також про головні досягнення та виклики територіальних громад.

                                                                               

Ірина Матковська, викладач юридичних дисциплін