Терновий вінець Чорнобиля. 26 квітня – День Чорнобильської трагедії

Бібліотечно-інформаційний центр

26 квітня 2021

«Приблизно сьома ранку 28 квітня 1986 року. Кліфф Робінсон, –  29-річний хімік, який працює на АЕС Форсмарк (що у двох годинах їзди від Стокгольма), – йде чистити зуби після сніданку. Щоб потрапити із вбиральні до роздягальні, потрібно пройти через радіаційний монітор, – і Кліфф робив це тисячі разів. Проте сьогодні все інакше – пролунав сигнал детектора. «Це безглуздо» – перше, що спало йому на думку, адже Робінсон ніколи навіть не заходив у зону контролю, де міг би отримати певну дозу радіаційного опромінення. Кліфф проходить через детектор удруге – сигнал роздається знову. Лише з третьої спроби детектор замовкає. Ось тобі й пояснення – клята штуковина просто зламана!», – пише український та американський історик, професор української історії у Гарвардському університеті Сергій Плохій у своїй книзі «Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи».  

Найширша за історичним охопленням книжка про Чорнобиль описує події від самого вибуху та аж до спорудження нового саркофагу над пошкодженим реактором у 2018 році. Автор розповідає цікаві подробиці справжніх причин катастрофи – недбальства персоналу станції до техніки безпеки та першочергових причин спорудження станції. Йому не довелося ходити й опитувати людей, тому що після Революції гідності був вільний доступ до документів. Сергій Плохій спробував зрозуміти, що відбулося у 1986 р. буквально похвилинно. Автор говорить не тільки про тих людей, які пережили цю трагедію,  а й про тих, хто мимоволі став «гвинтиком» у цій машині.

Сьогодні, 26 квітня 2021 року, виповнюється 35 років з часу аварії на Чорнобильській атомній електростанції, яка залишається найбільшою катастрофою в історії ядерної енергетики та величезною екологічною бідою світового масштабу.

Українці із гордістю та шаною згадують героїчний подвиг ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які першими вступили в нерівний двобій із цією жорстокою зброєю, навіть ціною власного життя. Осмислити трагічні уроки і наслідки Чорнобильської катастрофи крізь роки нам допомагають зустрічі з ліквідаторами аварії на ЧАЕС Гайбонюком М, Д. та Бречко П. Б., одна з яких відбулась нещодавно у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці (на фото).

Бібліотечно-інформаційний центр пропонує своїм читачам ознайомитись із книгою Сергія Плохія «Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи», за яку автор отримав найпрестижнішу британську літературну премію в жанрі нехудожньої літератури (нон-фікшн) Бейлі Ґіффорда.

 

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

Джерела: Плохій С. Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи / Сергій Плохій ; пер. з англ. В. Махоніна, Є. Тарнавського. – Харків: Фоліо, 2019. – 396 с.

https://uamoderna.com/event/kravec-plokhyy-chernobyl