"Книги - це річки, що наповнюють Всесвіт", — ці слова приписують князю Ярославу Мудрому,  цим самим він дав найточнішу характеристику книгам. Кожна освічена людина не могла б стати справжнім фахівцем без книги. Для здобувачів освіти корисні підручники, довідники, багато людей захоплюються художньою літературою. Література допомагає пізнавати життя, вчить жити: любити і ненавидіти, поважати і зневажати, розрізняти добро і зло… Необхідно тільки вміти відшукати крупинки істини в масі інформаційних ресурсів, і тоді світ наповнить вас знаннями, відкриється вам новими барвами.

Пропонуємо ознайомитись з новими надходженнями бібліотечно-інформаційного центру.

 

Дочинець. М. Булава і серце. Великі романи великих людей : худож. вид. / Мирослав Дочинець. - Мукачеве : Карпатська вежа, 2017. - 127 с. - (Серія "Яблуко слова")

Ця книга є спробою торкнутися таїни таїн, дару, що зветься - Кохання. І як воно осяяло життя великих. Незбагненні дороги Мужчини до Жінки і Жінки до Мужчини. їх не міг збагнути навіть мудрий Соломон, прирівнюючи до слідів зміїна скелі, птиці в небі, риби у воді... Навіть великих кохання робить слабкими і вразливими, позаяк руйнує бар'єри і знищує укріплення, які ми зводимо довкола себе. Для одних це пломінець свічі, для інших - рушійна стихія, що перекраює особистість - малих робить великими, а великих трощить у порох.

 

Дочинець М. Дорога в небо - до людей. Історії чоловіків, які витримали : худож.-публ. вид. / Мирослав Дочинець. - Мукачеве : Карпатська вежа, 2017. - 274 с. - (Серія "Яблуко слова")

Немає поганого життя, є невміння жити... Якщо людина піднімається вгору, бажаючи досягти вершини, — їй необхідно відмовитись від зайвого вантажу... Людина —  це вічне каяття, це відродження... Треба дуже багато працювати; це колись помітять люди, а може, й Бог... Зрештою, все закінчується добре, та не всі мають терпіння дочекатися цього... Якщо сили скінчилися, залишаються ще воля, впертість і витримка… Про це та інше йдеться в цій книжці. Її герої витерпіли і витримали. І перемогли.

 

Дочинець М. Лис та інші детективні історії : худож. вид. / М. Дочинець. - Мукачеве : Карпатська вежа, 2014. - 356 с. - (Серія "Яблуко слова").

Роман "Лис" лауреата Шевченківської премії Мирослава Дочинця - про чоловіка незвичайної долі й унікального хисту, який шукає в провінції свої загублені сліди, а знаходить сенс життя, нові цінності й нове кохання. Роман читається одним подихом, залишаючи відчуття подарованої долею любовної пригоди. Тут є все - шляхетний стиль, тонка дотепність, призабутий романтизм, детективна інтрига, розсипи мудрості, непідробна читабельність. Інші детективні історії об'єднані одним головним героєм - слідчим Правиком, який, шукаючи злочинні сліди, водночас шукає сенс життя, міру справедливості і милосердя.

 

Дочинець М. Многії літа. Благії літа. Заповіти 104-річного карпатського мудреця - як жити довго в здоров’ї, щасті і радості : худож. вид. / Мирослав Дочинець. - Мукачеве : Карпатська вежа, 2019. - 146 с. - (Серія "Яблуко слова")

«Маємо унікальний, осмислений і пронизаний істинною духовністю устрій життя однієї людини. Людини звичайної і водночас незвичайної. Це не просто безцінні крихти набутих знань і вмінь мудрого старця, це Система. Вибудована на тонкій інтуїції і вивірена 100-літнім досвідом, вона з користю прислужиться кожному, в тому числі великою мірою і нам медикам. Спадщину А. Ворона розцінюю як свіжий струмінь у сучасні дієтологію, валеологію, соціальну психологію і людинознавство. Уважно і вдумливо це слід читати і перечитувати, дрібними ковтками неначе п'єш живу воду.» Доктор мед. наук, академік В. Білоног.

 

Зіненко Р. А. Іловайський щоденник / Роман Зіненко ; пер. з рос. Т. В. Рассадкіної ; передм. Є. В. Положія ;  фото М. Лисейка,  М. Левіна ; худ.-оформлювач Л. П. Вировець. - Харків : Фоліо, 2019. - 282 с.: фото

Роман Зіненко народився 1 квітня 1974 року, і все його життя пов'язане з містом Дніпро. Він ніколи не вважав себе патріотом, але коли в 2014 році виникла загроза війни й втрати суверенітету України, колишній морський піхотинець записався серед перших у батальйон «Дніпро-1», щоб захищати своє місто і свою країну. Він був серед тих, хто опинився в пеклі Іловайська в серпні 2014-го, і не тільки вижив, а й допоміг вибратися з «котла» своїм товаришам, зокрема й тяжкопораненим. «Іловайський щоденник» Романа Зіненка — чесна і відверта книжка, написана безпосереднім учасником подій, бійцем добровольчого батальйону «Дніпро-1», який пройшов «Іловайський котел» від початку до кінця. Розповідь про маловідомі події в оточеному Іловайську та вихід бійців «кривавим коридором» дозволяє читачеві пережити разом з українськими солдатами одну з найтрагічніших сторінок в історії сучасної України, відчути все те, чого зазнали бійці добровольчих батальйонів, а численні фотографії дають можливість краще уявити описані події.

 

 

Плохій С. Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи / Сергій Плохій ;  з англ. В. Махоніна, Є. Тарнавського ; худ.-оформ. О. Гугалова-Мєшкова. - Харків : Фоліо, 2019. - 396 с.: іл. - (Великий наук. проект)

Сергій Миколайович Плохій (англ. Serhii Plokhii; нар. 23 травня 1957) — український та американський історик, професор української історії в Гарвардському університеті. Один з провідних спеціалістів з історії Східної Європи. Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності. Сьогодні реактори чорнобильського типу вже не будують, але авторитарні режими, які тримають повний контроль над інформацією, усе ще існують. Зрештою, і в Україні досі виробляють майже 50 % усієї електроенергії на атомних станціях. Нам є чим поділитися зі світом стосовно досвіду Чорнобиля, але є над чим задуматися і самим.

 

Плохій С. Ялта. Ціна миру / Сергій Плохій ; пер. з англ. Н. Коваль = Yalta. The Price of Peace / Serhii Plokhy. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2019. - 412 с.

Третє лютого 1945 року. До вілл поблизу чорноморського курорту Ялта прибули два найпотужніші лідери демократичного світу — Рузвельт і Черчилль. Вони називали себе аргонавтами, які дісталися чорноморського узбережжя, щоб відібрати золоте руно у дракона, що ніколи не спав. Золотим руном мало стати завершення війни, а драконом був господар маєтку, Йосип Сталін. Ця доленосна зустріч визначила стратегію перемоги над Німеччиною та Японією. Проте роками довкола наслідків ялтинської конференції точаться запеклі суперечки: чи не поклало це початок холодній війні? Чи відповідало американським інтересам наполягання приєднати СРСР до війни з Японією? Хто продав Східну Європу? Чи дійсно західні лідери могли змінити в Ялті хід історії? Спираючись на нещодавно розсекречені радянські документи, неопубліковані щоденники, листи й протоколи зустрічей, Сергій Плохій не просто дає відповіді на ці запитання, а й ставить нові, не менш гострі та провокативні.

 

Рогашко А. В. Її сукня : роман / Алла Рогашко. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2017. - 192 с.

Майже дописана книга не відпускає Нілу зі свого полону. Одного дня все, що оточує її героїню, з'явиться в житті письменниці. Небажаний чоловік поряд — наяву. Красуня в темно-синій сукні — уві сні... Хто вона? Можливо, прародичка? Якої допомоги чекає від Ніли її змучена душа? Щоб дізнатися про це, Ніла пройде шляхом пращурів, знайде старовинну сукню, що споконвіку передавали в її родині від матері до доньки. Та, вбравшись у неї, дістане сили змінити своє життя і вибороти у давньої богині право на щастя!

 

Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР / уклад. В. Кіпіані. - Харків : Віват, 2021. - 688 с. - (Серія "Історія та політика")

Правда про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса. У книжці зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса, адвокатом якого був Віктор Медведчук, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Ознайомившись із наведеними матеріалами, читачі дізнаються про невідомі факти щодо життя, ув’язнення та загибелі Стуса, які досі охороняли під грифом «Секретно».

 

Талан С. Де живе свобода : роман / Світлана Талан. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2020. - 208 с

Кохання, що спалахнуло між Віталією та Родіоном було приречене. Вчителька та учень – що тепер люди скажуть? Але ані осуд близьких, ані зневага чужих не спинили почуттів. Та залишатися в цих лабетах було не сила. Закохані наважуються на божевілля — тікати до зони відчуження. Якнайдалі від людей, туди, де вони зможуть збудувати власний химерний рай, відмежований від світу. Але втеча не завжди означає свободу. Бо найстрашніша в’язниця, з якої не можливо втекти — у нас самих…

 

Талан С. Повернутися дощем : роман / Світлана Талан. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. - 448 с.

Продовження роману «Оголений нерв». Чи була Настя готова до того, що чекало на неї, коли їхала з вантажем волонтерської допомоги для добровольців «Айдару»? Чи Геник та Уля сподівалися зустрітися живими по той бік Іловайського котла? Чи Богдана Стефанівна вірила, що колись знову збереться разом велика родина, яку, наче поле соняхів, переорала війна? Щоб вижити, треба навчитися бачити у приціл ворога, а не живу людину. Проте одного разу ти побачиш там з дитинства знайомі риси…Світлана Талан, за версією журналу «Фокус», входить до трійки найпопулярніших письменників України. Її книжки отримали найвищі відзнаки конкурсу «Коронація слова».

 

Талан С. Ракурс : роман / Світлана Талан. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2018. - 320 с.

Роман про різні, але однаково переділені війною долі українців! Такі різні, але рівні перед війною, перед лихом герої однаково намагаються випросити у долі ще трохи щасливого життя. Якщо не для себе, то для наступних поколінь. Ця книга — про долі людей, чиє життя тепер матиме чіткі «до» і «після», про надії та втрати, про боротьбу й силу волі, про помилки, вічне шукання істини і непереборне бажання жити далі. Східна Україна, 2014 рік. Активістка Еліна не залишає Луганськ, вона виконує розвідувальні завдання. Але вона потрапляє під підозру… Євген — прибічник ЛНР. Він щиро підтримував ту сторону і пішов воювати. Але він побачив правду…

 

Українка, Леся. Лісова пісня / Леся Українка. - Харків : Фоліо, 2017. - 636 с.: іл. - (Шкільна б-ка укр. та світ. літ-ри)

До видання увійшли вибрані вірші, поеми та драматичні твори Лесі Українки (справжнє ім’я Лариса Петрівна Косач, 1871—1913)?— геніальної поетеси і драматурга, чиї твори стали класикою української літератури. За словами М. Стельмаха, «колискою самобутньої поезії й драматургії Лесі Українки були зелені низинні ліси Волині, розвоєм поезії і драматургії Лесі Українки стала вся наша планета сподівань, бо до верхів’я людського духу сягнуло нетлінне слово творця!».

 

Людмила Бурячинська