Участь у вебінарі «Досвід проведення консолідації земель у Німеччині»

Технічне відділення

23 квітня 2020

 

23 квітня 2020 року відбувся вебінар «Досвід проведення консолідації земель у Німеччині», організований факультетом землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України спільно зі партнерами Проектом Німецько-український агрополітичний діалог та Товариством з управління та реалізації земель (BVVG Bodenverwertungs- und -verwaltungs GmbH).

    У роботі вебінару брали участь всі викладачі  циклової комісії землевпорядних дисциплін та студенти 41-З, 42-З і 5–Зб груп спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» технічного відділення ВСП «РК НУБіП України».

Ключовими доповідачами на вебінарі були німецькі експерти:

  • Проф., д-р інж. Йоахім Томас, віце-керівник відділу Міністерства охорони навколишнього природного середовища та захисту прав споживачів Федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія;
  • Хартмут Крізе, начальник відділу консолідації земель Управління сільського господарства, консолідації та лісового господарства в регіоні Альтмарк;
  • Губертус Бертлінг, колишній начальник управління Міністерства сільського господарства та навколишнього середовища Федеральної землі Саксонія-Ангальт;
  • Кристоф Конрад Гильген, координатор земельного компонента проекту німецько-українського агрополітичного діалогу, представник Товариства з управління та реалізації земель (BVVG Bodenverwertungs- und -verwaltungs GmbH).

На вебінарі були розглянуті питання: хто відповідає за консолідацію земель в Німеччині; хто має право виконувати роботи з консолідації земель в Німеччині; відмінності між консолідацією земель в містах і сільських територіях; як в процесі консолідації земель враховуються питання охорони навколишнього середовища; технічні сторони консолідації земель в Німеччині та багато іншого.

Викладачі та студенти отримали корисні знання, які успішно можна застосувати на заняттях з дисциплін «Землевпорядне проектування», «Земельний кадастр», «Землеустрій», «Історія земельних відносин» та «Управління земельними ресурсами». Адже, питання консолідації земель в державі чимдалі набуватимуть все більшої ваги, значна фрагментація сільськогосподарських земель не лише є перешкодою для сталого розвитку агробізнесу, але стримує реалізацію інфраструктурних проектів та утруднює природоохоронні заходи. Це є найбільш актуально сьогодні, коли в Україні відкривається ринок земель сільськогосподарського призначення. Саме тому, важливим завданням для України стає напрацювання національного законодавства щодо консолідації земель, а також підготовка достатньої кількості фахівців, що будуть здатні ефективно реалізовувати проекти консолідації земель у сільській місцевості. Слід також вивчати та враховувати європейську практику та традиції проведення консолідації земель, при чому досвід Німеччини слід розглядати як один із найбільш корисних.

 

Неля Русіна голова циклової комісії землевпорядних дисциплін