Нові надходження для спеціальності «Інженерія програмного забезпечення»

Відділення програмування Бібліотечно-інформаційний центр Нові надходження БІЦ

19 вересня 2019

         Бібліотечно-інформаційний центр пропонує для викладачів і здобувачів освіти відділення програмування нові надходження підручників, навчальних посібників.    

  1. Інформаційна безпека : навч. посібник / Ю. Я. Бобало, І. В. Горбатий, М. Д. Кіселичник [та ін.]. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2019. - 580 с.

Розглянуто основні поняття та визначення в галузі інформаційної безпеки. Описано математичні основи криптології. Розглянуто відомі та сучасні методи криптографії, криптоаналізу, стеганографії. Розглянуто питання ідентифікації, автентифікації та санкціонованого доступу, інформаційної безпеки підприємств та організацій. Значну увагу приділено практичному захисту інформації. Для студентів закладів вищої освіти.

  1. Білас О. Є. Якість програмного забезпечення та тестування : навч. посібник / О. Є. Білас. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2011. - 216 с.: іл

У посібнику розглядаються способи розв’язання задач забезпечення контролю якості розроблення програмних продуктів з позицій тестування. Викладено завдання процесу верифікації, з позицій тестування, описано процедуру формального інспектування різних складових програмного продукту, методи пошуку помилок, побудову середовищ тестування, рівні та види тестування. Посібник містить термінологічний словник з якості та тестування програмних продуктів. Для студентів напряму "Програмна інженерія" ЗВО та фахівців, що займаються розробленням програмних продуктів.

  1. Буров Є. В. Концептуальне моделювання інтелектуальних програмних систем : моно-графія / Є. В. Буров. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2012. - 432 с

 Розглянуто проблематику концептуального моделювання інтелектуальних програмних систем, основні терміни та історію розвитку концептуального моделювання. Детально проаналізовано теоретичні основи концептуального моделювання, методи моделювання як статичної, так і динамічної структури предметної області. Особливу увагу звернуто на активні та виконувальні концептуальні моделі, специфікації їхньої взаємодії. Відображено застосування виконувальних моделей для розв’язання задач у різних проблемних областях. Розглянуто інструментальні засоби для виконання концептуального моделювання. Монографія призначена для студентів, аспірантів, наукових працівників у галузі інформаційних технологій.

  1. Верес О. М. Проектування баз даних у середовищі MS Access 2010 : навч. посібник / О. М. Верес, І. В. Рішняк. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2016. - 232 с.

Коротко викладено матеріал, необхідний для вивчення основних функціональних можливостей та практичного застосування і розроблення прикладних засобів та інформаційних технологій на основі реляційних баз даних. Навчальний посібник призначений для студентів, що навчаються за спеціальністю "Комп’ютерні науки та інформаційні технології", "Системний аналіз" та споріднених спеціальностей, пов’язаних із вивченням комп’ютерних інформаційних технологій. Може використовуватись як дидактичний матеріал для викладання, а також для самостійного вивчення і підвищення кваліфікації. У посібнику вміщений лабораторний практикум.

  1. Гавриш В. І. Чисельні методи. Лабораторний практикум : навч. посібник / В. І. Гавриш, Н. Б. Мельник. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2018. - 136 с.

Практикум містить завдання до лабораторних робіт з дисципліни "Чисельні методи", приклади їх виконання. Коротко викладено теоретичний матеріал, необхідний для виконання лабораторних робіт із розділів: апроксимація функцій, чисельне диференціювання та інтегрування функцій, наближені методи розв’язування нелінійних рівнянь, наближені методи розв’язування задач Коші та крайових задач для звичайних диференціальних рівнянь. Для студентів спеціальності "Інженерія програмного забезпечення та для фахівців-початківців, які працюють у галузі програмного забезпечення.

  1. Грицюк Ю. І. Аналіз вимог до програмного забезпечення : навч. посібник / Ю. І. Грицюк. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2018. - 456 с.

У навчальному посібнику розглянуто основні поняття про вимоги до ПЗ та про їх аналіз, деякі проблеми розроблення вимог до ПЗ та особливості управління ними, структуру загального процесу розроблення вимог до ПЗ, а також використання системного моделювання для їх розроблення. Особливу увагу зосереджено на техніці та принципах формування вимог до ПЗ, на розробленні користувацьких вимог до ПЗ в області наявних проблем і системні вимоги в області прийняття рішень, на використанні методу розширеного аналізу вимог для відображення зв’язків між ними, а також на особливостях управління процесом відстеження вимог до ПЗ. Для студентів і магістрів, а також всіх, хто бажає самостійно опанувати технології інженерії ПЗ.

  1. Забезпечення інформаційної безпеки держави : навч. посібник / В. Б Дуди-кевич, І. Р. Опірський, П. І. Гаранюк [та ін.]. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2017. - 204 с

Наведено сучасні погляди на стан та забезпечення інформаційної безпеки особистості, суспільства та держави. Інформаційна безпека держави - це здатність нейтралізувати небезпечні впливи як з упровадження, так і добування інформації. Характеризується мірою захищеності держави (суспільства) та стійкості основних сфер життєдіяльності : політики, економіки, науки, техносфери, сфери управління та ін. Інформаційна безпека особистості - це захищеність психіки та свідомості людини від небезпечних інформаційних впливів: маніпулювання свідомістю, дезінформування, спонукання до самогубства тощо. Посібник рекомендований для студентів ЗВО.

  1. Запоточний В. Й. Технології захисту цінних паперів : навч. посібник / В. Й. Запоточний. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2013. - 152 с

Розглянуто проблеми, пов’язані із захистом цінних паперів, документів суворого обліку та звітності. Описано новітні технології захисту захисту цієї важливої для держави поліграфічної продукції, зокрема комп’ютерні технології дизайну та захисту, які створили науковці України. Досліджено проблему автентичності цінних паперів та документів, наведено правила виготовлення бланків цінних паперів та документів суворого обліку. Призначений навчальний посібник для студентів, які навчаються за спеціальністю "Захист інформації" та фахівців, які займаються виготовленням цінних паперів.

  1. Кісь Я. П. Методи документування консолідованої інформації : навч. посібник / Я. П. Кісь, Р. О. Голощук ; за ред. В. В. Пасічника. - 2-е вид. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2014. - 240 с. - (Серія "Консолідована інформація" ; Вип. 5)

Окреслено комплекс теоретичних, методичних та організаційно-практичних проблем з документування консолідованої інформації. Структура і зміст посібника відповідають програмі курсу для вищих навчальних закладів. Висвітлено особливості основних методів та засобів як результатів нового напряму наукового опрацювання консолідованої інформації. Покликаний ознайомити з основними методами і засобами документування та опрацювання інформаційних матеріалів, технологіями документування і консолідації інформаційних ресурсів для підтримки прийняття рішень.

  1. Левус Є. В. Вступ до інженерії програмного забезпечення : навч. посібник / Є. В. Левус, Н. Б. Мельник. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2018. - 248 с.

Посібник призначений для вивчення навчальної дисципліни "Вступ до інженерії програмного забезпечення". Містить теоретичні відомості, що стосуються означення інженерії програмного забезпечення, життєвого циклу, його моделей. Також подано матеріали для самостійного вивчення розділу "Групова динаміка і комунікації". Для контролю наведені тестові завдання. Видання призначене для студентів спеціальності "Інженерія програмного забезпечення" та інших спеціальностей галузі знань "Інформаційні технології".

  1. Левус Є. В. Життєвий цикл програмного забезпечення : навч. посібник / Є. В. Левус, Т. А. Марусенкова, О. О. Нитребич. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2017. - 208 с.

Навчальний посібник призначений для вивчення дисципліни "Вступ до інженерії програмного забезпечення", розділу "Життєвий цикл програмного забезпечення". Крім теоретичних відомостей, наведено лабораторні роботи за основними етапами життєвого циклу: аналізу і визначення вимог, проектування й програмної реалізації, тестування, супроводу. Понад 100 тестових завдань, наведених у посібнику, допоможуть підготуватись до поточного й семестрового контролю. Призначений для студентів спеціальності "Інженерія програмного забезпечення".

  1. Литвин В. В. Бази знань інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень : монографія / В. В. Литвин. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2011. - 240 с

Розглянуто бази знань інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень, ядром яких є онтології предметних галузей та онтології задач. Здійснено класифікацію таких систем з погляду на їх функціонування. Розглянуто моделі інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень, функціонування яких грунтується на онтологіях. Наведено поняття адаптивної онтології. Детально описано задачі автоматичної розбудови базових онтологій та її оптимізації. Наведені приклади прикладних інтелектуальних систем, функціонування яких грунтується на розроблених моделях та алгоритмах. Призначена для спеціалістів з моделювання, проектування та розроблення інтелектуальних систем прийняття рішень, науковців у галузі штучного інтелекту, фахівців з інженерії даних, а також аспірантів і магістрів відповідних спеціальностей.

  1. Мельник Р. А. Програмування інтернет-застосувань : навч. посібник / Р. А. Мельник, Р. Б. Тушницький. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2013. - 256 с

Викладено матеріал для проектування web-сторінок. Розділи розкривають мови кодування HTML, HTML5, CSS, JQUERY, мови програмування JavaScript  та PHP, технологію Ajax, зберігання даних у масивах та базах даних MySQL-сервера. Наведено приклади доступу до них з Web-сторінок. Подано основи проектування Web-сторінок у технологіях NET та JAVA, зокрема за допомогою класів з бібліотек ASP.NET, класів побудови сервлетів javax, servlet та JSP засобів проектування динамічних web-сторінок. Усі розділи завершуються контрольними запитаннями. Матеріал містить фрагменти програм, що можуть бути корисними студентам під час самостійного розроблення власних програм до лабораторних та курсових завдань. Для студентів ЗВО, які вивчають сучасні технології створення програмного забезпечення, зокрема за ефективною архітектурою "клієнт-сервер".

  1. Пелешко Д. Д. Об’єктні технології С++11 : навч. посібник / Д. Д. Пелешко, В. М. Теслюк. - Львів : Вид. Львів. політехніки, 2013. - 360 с.

Розглянуто концептуальні підвалини мови С++11, зокрема її типізацію, агрегацію, динамічні та статистичні об’єкти як інтерфейси доступу до пам’яті, функціональну адресацію та адресацію даних тощо. Посібник призначений для студентів спеціальності "Інформаційні управляючі системи та технології".

  1. Різник О. Я. Основи комп’ютерної графіки : курс лекцій / О. Я. Різник. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2012. - 220 с.: іл. - Бібліогр. в кінці кн

Викладено історію, технічні, математичні та алгоритмічні основи комп’ютерної графіки. Буде корисним для студентів базових напрямів "Комп’ютерні науки", "Видавничо-поліграфічна справа", а також фахівців з реклами, анімації та поліграфії.

  1. Сенів М. М. Безпека програм та даних : навч. посібник / М. М. Сенів, В. С. Яковина. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2015. - 256 с

Подано основні поняття захисту інформації, види порушень інформаційної безпеки та основні механізми безпеки: алгоритми симетричного й асметричного шифрування, хешування, аутентифікації інформації та цифрового підпису. Наведено також деякі проблеми програмної реалізації цих алгоритмів та прикладні аспекти використання інтерфейсу прикладного програмування Microsoft CryptoAPI  для розроблення прикладного програмного забезпечення з високим ступенем захисту інформації в середовищі Windows. Окремо розглянуто питання безпеки програм та технології створення захищеного програмного коду. Призначено для студентів базового напряму "Програмна інженерія" та фахівців, що працюють у галузі створення програмних продуктів.

17. Федорчук Є. Н. Програмування систем штучного інтелекту. Експертні системи : навч. посібник/ Є. Н. Федорчук. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2012. - 168 с

Для студентів ЗВО, які навчаються за спеціальністю "Комп’ютерні науки" та "Програмна інженерія". Розглядаються основні моделі знань з чітким та нечіткими даними, алгоритми пошуку розв’язку експертних задач, технології і засоби програмування баз знань та експертних систем. Подано приклади програмування експертних систем мовою Visual Basic у середовищі Excel.

  1. Шаховська Н. Б. Системи штучного інтелекту : навч. посібник / Н. Б. Шаховська. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2018. - 392 с

Розглянуто класифікацію методів та алгоритмів, використовуваних у системах штучного інтелекту, та підходи до їх інтегрування в сучасні технології. Для студентів, які навчаються за спеціальностями "Комп’ютерні науки", "Системний аналіз", "Інформаційні технології", викладачів, аспірантів та фахівців-практиків зі штучного інтелекту.

  1. Шаховська Н. Б. Сховища та простори даних : монографія / Н. Б. Шаховська, В. В. Пасічник. - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2009. - 244 с

Розглянуто основні принципи побудови та функціонування сховищ даних. Показано коло задач, для яких необхідно використовувати сховища даних. Уведено формальну модель простору даних як нову абстракцію керування даними. Монографія рекомендована для аспірантів, студентів, що навчаються в магістратурі за спеціальністю 8.080405 "Інтелектуальні системи прийняття рішень" і вивчають курси "Технології сховищ даних", "Інформаційні технології відкритих систем". Зміст монографії відповідає окремим розділам програм цих курсів.

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ