“Ціна чужої війни”: книжкова виставка. 15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Бібліотечно-інформаційний центр

14 лютого 2019

 

                                               Давайте без слів, і довгих промов,

                                               без цих монологів, що в серце ножамиє

                            Болить, ще і досі проллята кров…

Хвилина мовчання померлим в Афгані!!!

(Юра...: Афганістан)

В Україні 15 лютого вшановують учасників бойових дій на території інших держав (згідно з Указом Президента від 11 лютого 2004 року). Після закінчення Другої світової війни українські військові брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. За часів СРСР вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших «гарячих» точках.

Після здобуття Україною незалежності українські військові фахівці стали учасниками багатьох миротворчих місій. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 40 тисяч військовослужбовців. Є і більш старше покоління українського бойового резерву, що налічує майже 330 тис. чоловік. Велику частину цього резерву складають ветерани війни в Афганістані. Окремий, найстаріший ешелон ветеранів бойових дій – військові фахівці з досвідом ведення операцій у В’єтнамі, Сирії, Анголі, Мозамбіку та Єгипті. У додаток до цих категорій ветеранів йде контингент українських добровольців, які брали участь у війнах на території колишньої Югославії, в Придністров’ї та Абхазії. Але найбільш масштабною та трагічною була війна в Афганістані, яка тривала 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989. Через горнило тієї війни пройшли 160 тисяч українців, 12 тисяч з них отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3360 – не повернулися до своїх домівок. Нині у складні для країни часи воїни-афганці проявили героїзм і мужність на Донбасі, де у боях з окупантами загинуло понад 200 воїнів. Загалом у зоні АТО воювали і воюють близько 12 тисяч воїнів-афганців.

         Сьогодні ми схиляємо голови перед вічною пам'яттю солдат, які не повернулися живими на рідну землю з іракської пустелі, мінних полів Лівану та Анголи, джунглів Ліберії та Сьєрра-Леоне, загинули в етнічних сутичках на Балканах.  Їх активна життєва позиція, вірність військовій присязі заслуговують на глибоку повагу.

Шановні воїни–інтернаціоналісти, ми вдячні вам за мужність і патріотизм, за стійкість та витримку. Зичимо вам міцного здоров’я і мирного неба, добра і злагоди вашим родинам , достатку і довголіття, аби жахіття війн більше ніколи не поверталися у наше мирне життя.

         Більше інформації – на книжковій виставці “Ціна чужої війни” на абонементі БІЦ коледжу.

«Афган»

Тут скелі – сірі, наче ночі,

Такий ж пісок, і гори, й небо…

Такі ж назустріч сунуть очі

Й вбивають… То невже так треба?

Тут пилом зрошені повіки,

Тут кожен крок – удар чи міна.

Тут ті, які уже навіки

Не стрінуть роси України.

Усе змішалось. Хаос болю.

У споминах пташині трелі

Заглушені стрільбою з бою

Нізвідки взятих артилерій.

У небо – черги автоматні…

Що вам зробило небо сіре?

Тут кожен крок – болючий й платний,

А плата – смерть. Така тут віра.

Хтось рветься ще в запалі бою,

У когось болі вже затерті…

Ти друг чи ворог – нам з тобою

Одна тут чаша. Чаша смерті.

І передчасно посивілі

Стають навіки тут зірками…

Лелеки в небі полетіли

До України знов над нами…

(Оля Стасюк)

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

Джерела: https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2403420-v-ukraini-sogodni-vsanovuut-ucasnikiv-bojovih-dij-na-teritorii-insih-derzav.html

http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id

https://probapera.org/publication/13/9209/afhan.html