Засідання клубу Активної Громади на тему:  «Чому ми не маємо права ігнорувати виборчу реформу?»

Юридичне відділення

15 вересня 2018

15 вересня 2018 року в приміщенні ГО «Час Дій» за адресою: м. Рівне. вул. Черняка,4 відбулося чергове засідання Клубу Активної Громади, ініційоване Інститутом економіко-соціальних досліджень «Республіка».

Інститут «Республіка – українська правозахисна громадська організація, колективний член Української Гельсінської спілки з прав людини. Мета діяльності Інституту «Республіка» - дати можливість прогресивно мислячим громадянам брати активну участь у демократичних перетвореннях в Україні.

На даному заході були присутні здобувачі освіти юридичного відділення за ініціативою викладачки юридичних дисциплін Ірини Матковської.

Мета заходу – закріпити теоретичні та практичні навички, отримані під час вивчення дисципліни «Конституційне право України», «Державне будівництво та місцеве самоврядування»  щодо складових виборчої системи в Україні. Модераторами заходу виступили комунікаційні координаторки Інституту «Республіка» Наталія Головач  та Альона Музичук.

Темою засідання було питання «Чому ми не маємо права ігнорувати виборчу реформу?». В контексті даного питання були розглянуті типи виборчих систем, а саме мажоритарну, пропорційну та паралельну, і пропорційну систему з відкритими списками.

Також здобувачі освіти мали змогу закріпити теоретичні та практичні навички з дисципліни «Конституційне право України», «Державне будівництво та місцеве самоврядування» щодо кожного типу виборчої системи, обговорили переваги та недоліки кожної, детальніше зупинилися на проекті Виборчого Кодексу, який було прийнято в першому читанні. Обговорили особливості виборчої системи з відкритими списками, а саме з тими особливостями, які зазначені у виборчому кодексі – скасування мажоритарної системи на парламентських виборах, обиратися до парламенту матимуть змогу представники політичних партій, самовисування більше не буде на парламентських виборах. Також обговорили гендерну квоту, яка становитиме 40%, це означає, що в п’ятірці кожного партійного списку мають бути представлені мінімум два кандидати кожної статі. 

Також порівнювали виборчі системи, обговорювали переваги та недоліки кожної.

Звичайно не оминули увагою питання чи має ваш голос значення? Приємно було чути що всі стверджували що так, мій голос має значення, зокрема і ті, хто на президентських виборах 2019 року буде голосувати вперше.

Висловлюємо подяку організаторам клубу Активної Громади за можливість здобувачам освіти  прийняти участь у даному заході та отримати змістовну, кваліфіковану інформацію щодо впровадження виборчої реформи, переваг та недоліків Проекту Виборчого Кодексу України.

Мета заходу була досягнута.

Посилання на інформацію та фото: Інститут економіко-соціальних досліджень «Республіка».

Ірина Матковська, викладачка юридичних дисциплін