Яблучний Спас 2018: коли святкують, традиції і прикметм

Коледж

19 серпня 2018

19 серпня відзначають другий Спас, або Яблучний. Це свято за церковними правилами називають Преображення Господнє. Свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа відноситься до найбільших свят Православної Церки, належить до Господських празників і встановлене в пам'ять Преображення Христа Ісуса перед учениками на горі Фавор.

З часів апостольських (третє і четверте апостольські правила) Церквою встановлено освячення дозрілих плодів, перед їх вживанням в їжу, з проголошенням при цьому особливої молитви. На освячення цього дня віряни приносять до церкви у кошику яблука, груші та інші фрукти. Це одне з 12 найбільших церковних свят.

Коли святкують Яблучний Спас

У цього свята дата незмінна і щороку його відзначають 19 серпня.

Яблучний Спас традиції

Свято Преображення Господнього, або більш відоме в народі як Другий Спас або Яблучний Спас у східних слов'ян відоме з давньоруських часів і зазвичай в цей день поминають померлих. Традиційною стравою в цей день є печені яблука, а ще готують пироги й штруделі з яблучною начинкою.  Принесеними з церкви освяченими яблуками частували всю родину.  Також подекуди збереглася традиція серед жінок, у яких померли діти, не їсти яблук аж до Яблучного Спаса. 

Що святять на Яблучний Спас

- яблука;

- груші;

- сливи;

- виноград;

- персики;

- об­жинкові вінки, або колоски жита чи пше­ниці.

Що не можна робити на Яблучний Спас

У цей день не можна нічого робити по дому, окрім приготування їжі. Прибирання, шиття, прання та інше залишіть на інший день. Також вважається, що в цей день не можна вбивати комах.

Прикмети на Яблучний Спас

Яблучний Спас означає настання осені і перетворення природи. Вважається, що ночі після Спаса стають холоднішими. У центральній Україні з цього дня ночі можуть буди відчутно холодними, тому й кажуть: «Прийшов Спас, готуй рукавички про за­пас!». Також вважається, що якщо в цей деь погода буде сухою і теплою, то такою буде і осінь, і навпаки, якщо йтиме дощ - то буде багатою на опади.

Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/