Підприємництво, торгівля та біржова діяльність

Економічне відділення

13 липня 2018

Ліцензію на підготовку молодших спеціалістів з комерційної діяльності в Рівненському радгоспі-технікумі отримали в 1992 р. Термін підготовки фахівців за спеціальністю «Організація заготівлі і товарознавство продукції» складав 2 роки 10 місяців. Відповідно до ринкової ситуації змінювалися вимоги до фахівців з комерційної діяльності, внаслідок чого неодноразово змінювалися навчальні плани і навчальні програми підготовки спеціалістів-комерсантів. У 2000 році спеціальність акредитована як 5.050113 «Комерційна діяльність» за напрямом підготовки 5.0501 «Економіка і підприємництво» з терміном професійного навчання 1 рік 10 місяців а у 2001 році отримано ліцензію на підготовку молодших спеціалістів з комерційної діяльності заочної форми навчання. На даний час спеціальність ліцензовано як 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність галузі знань 07 Управління та адміністрування.

Особливістю підготовки фахівців за спеціальністю 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність у коледжі є її практична спрямованість. Підтримуються зв’язки з виробництвом, впродовж навчання студенти відвідують передові підприємства міста Рівне і області: ОДЕК Україна, смт. Оржів; Рівненський Льонокомбінат і ТОВ «Т-Стиль»; підприємство «Verallia Ukraine» ПрАТ «Консюмерс-Скло-Зоря»; молочний комплекс ТОВ СПГ «ім. Воловікова», хлібозавод торгової марки «Рум’янець», ПАТ «Рівненська фабрика нетканих матеріалів, ПрАТ «Костопільський завод скловиробів», торгові підприємства «Епіцентр», «Метро», «Комфі» та інші.

Практична підготовка студентів за спеціальністю у навчальному закладі здійснюється через навчальну практику в лабораторії з навчальної бухгалтерії, складовою частиною такої підготовки є освоєння навичок роботи з прикладною програмою 1С: Підприємство 8.2. Торгівля склад під час вивчення дисципліни «Інформаційні системи і технології в комерційній діяльності.

Базою навчальної практики з комерційної діяльності є гіпермаркет «Епіцентр», де майбутні комерсанти набувають фахових компетентностей безпосередньо у торговельній залі гіпермаркету, виконуючи реальні завдання, спілкуючись з покупцями та обслуговуючи їх, здійснюючи продаж товарів.

Ефективному формуванню практичних вмінь і навичок студентів сприяє проведення виробничої практики на базі сільськогосподарських виробничих, торговельних підприємств з можливістю подальшого працевлаштування. Молодші спеціалісти, випускники коледжу, здатні виконувати професійні роботи і обіймати первинні посади в державних установах і організаціях: податкових інспекціях, управліннях державної казначейської служби, відділеннях Пенсійного фонду, районних фінансових відділах, управліннях Держадміністрацій.

Свою професійну діяльність випускники, що отримали дипломи молодшого спеціаліста з підприємництва, торгівлі та біржової діяльності найчастіше розпочинають в гуртовій торгівлі, де працюють касирами, менеджерами торгових залів, товарознавцями в мережі супермаркетів.

Попит на випускників-комерсантів постійно зростає. З них переважна більшість працевлаштовується на посади комерційних та торговельних агентів, торгових представників, менеджерів торгового залу, бухгалтерів з реалізації продукції, ревізорів комерційних, товарознавців, представників з реклами, мерчендайзерів.

Багато випускників працюють в оптовій і роздрібній торгівлі і окремі з них досягнули певних успіхів, стали директорами магазинів, окремі випускники заснували власний бізнес.

Отримані ґрунтовні знання з бухгалтерського і податкового обліку дають можливість випускникам працювати бухгалтерами а також в державних установах і організаціях, у податковій інспекції, пенсійному фонді тощо.

Людмила Балдич, методист коледжу