Геодезія та землеустрій

Технічне відділення

09 липня 2018

Серед розмаїття професій інженерно-технічного напрямку вигідно відрізняється фахівець галузі «Геодезія та землеустрій». Це професіонал, який досконало володіє високоточною геодезичною технікою (електронний тахеометр, електронний теодоліт), знає сучасні комп’ютерні програми (Auto Cad, Digitals, ГІС тощо ), вміє працювати із космічними та аерофотознімками Землі, застосовувати геоінформаційні комп’ютерні технології в землевпорядкуванні, обізнаний у питаннях земельного права, економіки, екології природокористування та організації території населених пунктів і сільськогосподарських підприємств. Сучасна виробнича діяльність землевпорядника ґрунтується на системі автоматизованого проектування та пов’язана із роботою на ЕОМ. Адже, сьогодні ринок праці потребує мобільного фахівця, який міг працювати у багатьох галузях народного господарства. І саме таким фахівцем є спеціаліст з геодезії та землеустрою.

Отримати цю сучасну професію можна у ВСП «Рівненський коледж НУБІП України». Підготовка фахівців даного напрямку здійснюється з 1992 року. Відкриття даної спеціальності ініціював директора коледжу Корсуна Я. П. та перший завідувач відділення Бусленко Г.М. За ці 26 років отримали диплом техніка-землвпорядника майже 800 студентів.

Наші випускники здобули високих результатів у своїй професійній кар’єрі. Так зокрема Таргоній С.Г. начальник Управління земельних відносин виконавчого комітету Рівненської міської ради, Новак В.В. начальник відділу у Рівненському районі міськрайонного управління у Рівненському районі та м. Рівному Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області, Волкошовець В.П. директор проектно-виробничого приватного підприємства-фірми "КОНВЕСТ-ПРОЕКТ" , Ляшук О.Є. директор агентства нерухомості «Цитадель», Голова Рівненського регіонального відділення Асоціації Фахівців Нерухомості України. Колишні студенти очолюють структурні підрозділи Держгеокадастру, працюють державними кадастровими реєстраторами, мають кваліфікаційний сертифікат інженера-землевпорядника, здійснюють послуги приватного підприємця у галузі геодезії та землеустрою.

Навчання у коледжі здійснюється – за державним замовленням, за кошти фізичних та юридичних осіб. Ліцензований обсяг прийому – 100 осіб як на денну, так і на заочну форму навчання.

Організація навчального процесу за спеціальністю 193 Геодезія та землеустрій запланована так, що 2/3 часу підготовки відведено на лабораторно-практичне навчання, під час якого студенти набувають практичного досвіду із:
 - Комп’ютеризації землевпорядних робіт;
 - Геоінформаційних комп’ютерних технологій в землевпорядкуванні;
 - Комп'ютеризації ведення Державного земельного кадастру;
 - Картографічних систем та систем ділової графіки;
 - Локальних комп’ютерних мереж;
 - Земельного права;
 - Організації території.

Сьогодні на відділенні навчається 123 студента-землевпорядника. У їх розпорядженні геодезична та комп’ютерна техніка нового покоління, мультимедійні системи, нове програмне забезпечення, вихід у всесвітню мережу Інтернет, WI-FI.

Згідно з Наказом Міністерства аграрної політики України від 24.12.2002 року № 405 «Про створення навчально-практичних центрів з підготовки спеціалістів та перепідготовки фахівців агропромислового комплексу» на базі коледжу діє Навчально-практичний центр із землевпорядкування. Основним завданням центру є проведення навчальних практик та окремих елементів виробничої, технологічної і переддипломної практики зі спеціальності «Геодезія та землеустрій». Так, за період 2002 до 2017 року навчальну практику пройшли 3619 слухачів (3371 студентів та 248 викладачів) з 13 ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації України.

Велика увага приділяється роботі студентів у наукових гуртках. На спеціальності діють наукові гуртки «Джерело», «Консультант», «Клуб картографів Google», «Моя маленька Батьківщина». Гуртківці неодноразово ставали призерами різних конкурсів, олімпіад та учасниками наукових конференцій різних рівнів. «Клуб картографів Google» і «Моя маленька Батьківщина» стали ініціаторами Всеукраїнського «Інтернет-форому «Geoweek» та Всеукраїнської Інтернет конференцій «Світ аграних професій: історія, сучасність, майбутнє».

Відповідно до навчального плану спеціальності всі студенти проходять виробничу та переддипломну практики на підприємствах галузі геодезії та землеустрою краю. Під час практик вони знайомляться із землевпорядним виробництвом, а керівники підприємств запрошують їх на роботу.

Випускники мають можливість продовжити навчання за ступеневою освітою:
Національний університет біоресурсів і природокористування України (м. Київ) на факультеті Землевпорядкування. https://nubip.edu.ua/ ;
ВСП «Рівненський коледж НУБіП України» ОКР «Бакалавр»  Геодезія та землеустрій.

ЗАПРОШУЄМО НА НАВЧАННЯ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ
193 ГЕОДЕЗІЯ ТА ЗЕМЛЕУСТРІЙ
У ВСП "РІВНЕНСЬКИЙ КОЛЕДЖ НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ"

Неля Русіна, голова ЦК землевпорядних дисциплін