Тренінг «Публічні консультації. Що ми про них знаємо?»

Юридичне відділення

09 червня 2018

9 червня у м. Рівне в приміщенні ГО «ЧАС-ДІЙ»за підтримки Національного Демократичного Інституту (NDI) було проведено тренінг «Публічні консультації. Що ми про них знаємо?» в якому взяли участь студентки юридичного відділення Йонтко Анастасія та Климчук Анна за ініціативою викладачки юридичних дисциплін Ірини Матковської. На даний захід були запрошені журналісти, представники виконавчого комітету, департаментів та відділів міської ради, активісти, представники ГО та активні громадяни Рівного. 

Мета тренінгу – підвищити обізнаність рівнян про публічні консультації. 

Модераторами на даному заході були Наталія Малиновська - координаторка Всеукраїнської ініціативи «Активна громада» у м. Рівне, кандидатка політичних наук, викладачка кафедри політології та національної безпеки Національного університету «Острозька академія» та Наталія Головач – комунікаційна координаторка Всеукраїнської ініціативи «Активна громада» у м. Рівне, магістрантка політології. 

Під час тренінгу студентки змогли дізнатися про публічні консультації, їх основні аспекти та відмінності з іншими інструментами участі (громадські слухання, електронні петиції); про ресурси для публічних консультацій та закордонний досвід впровадження публічних консультацій. Також модератори заходу представили учасникам проект закону «Про публічні консультації». Студентки змогли висловити власні думки щодо шляхів успішного проведення публічних консультацій, виконали практичні вправи, попрацювали в групі, отримали практичні кейси для впровадження публічних консультацій.

Питання публічних консультацій пропонують чиновники. З жителями міста вони обговорюють як краще реалізувати ту чи іншу ідею. Подібним чином вже реалізовано низку проектів у Хмельницькому, Дрогобичі та ще семи містах. Нещодавно Всеукраїнська ініціатива «Активна громада» домовилася про регулярні публічні консультації із секретарем Рівненської міської влади.

Мета тренінгу була досягнута.

Висловлюємо подяку Інституту «Республіка», Всеукраїнській ініціативі «Активна громада», Національному демократичному інституту (NDI) за можливість студенткам прийняти участь у даному практичному навчанні та підвищити обізнаність про публічні консультації за допомогою ресурсу «Вашу думка».

Посилання на інформацію «Активна громада», телеканал UA: Рівне.

Ірина Матковська, викладачка юридичних дисциплін

Анастасія Йонтко, студентка 31-Ю групи

Відеорепортаж https://youtu.be/EHGq7_6ZNZ0