Всесвітній день навколишнього середовища. Екскурсія на «Вишневу гору»

Технічне відділення

06 червня 2018

 

Всесвітній день навколишнього середовища, який щорічно відзначається 5 червня, є для Організації Об’єднаних Націй одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії.

Всесвітній день навколишнього середовища – «народна подія», що супроводжується такими барвистими видовищами, як вуличні мітинги, паради велосипедистів, «зелені» концерти, конкурси творів і плакатів у школах, посадка дерев, а також кампанії з рециркуляції відходів і прибирання території.

Студенти 21-З та 22-З груп технічного відділення, також долучились до «всесвітньої події». Вони здійснили екскурсійний похід до ботанічника заказника загальнодержавного  значення «Вишнева гора», який розміщений у Рівненському районі біля с. Городок на площі 97 га. Метою заходу було ознайомлення та вивчення навколищного середовища Рівненщини. Студенти мали можливість ознайомитись із грунтами та рідкісними видами рослин і тварин ботанічного заказника.

Створений у 1974 році, але відомий давно як крайня північно-західна ділянка cтепу на території України. Це крейдяний горб, відносна висота якого близько 50 м. Розташований поблизу гирла лівої притоки Горині — р. Устя. Назву заказник одержав завдяки поширенню вишні степової, висотою до 1,5 м. Найбільш цікавим є південний схил гори, де рослинний покрив чітко змінюється з висотою, утворюючи вертикальні мікрозони. Біля підніжжя гори переважають вологолюбні рослини — гадючник шестипелюстковий, шавлія лучна, буквиця лікарська та ін. Вище на схилах росте змішаний грабовий ліс з домішками сосни і берези. Підлісок утворений ліщиною, бруслиною, крушиною, тереном, глодом та іншими чагарниками. Вище на схилах росте вишня степова, зиновать руська, трав’янисті рослини — півник угорський, адоніс (горицвіт) весняний, осока Мікелі. Степова рослинність представлена кипцево-кострицево-різнотравною асоціацією, ковилою волосистою, волошкою рейнською, цибулею круглоголовою, різухою звичайною та ін. Навесні тут багато ефемероїдів, які протягом місяця встигають зацвісти і дати плоди — анемона дібровна, бурачок польовий, первоцвіт весняний та ін. Є і рослини з Червоної книги України — горицвіт весняний, підсніжник білосніжний, лілія лісова. Всього тут визначено понад 50 видів степової рослинності.

Як зазначив у місцевій пресі старший науковий співробітник Інституту ботаніки Академії наук України А. Кузьмичов: “Таке багатство і різноманітність флори на порівняно невеликій площі дуже цікаві і міцні. Недарма Вишнева гора стала класичним об’єктом для дослідників, що цікавляться флорою Волинської височини. До того ж це єдине місце на тій території, де найповніше збереглась степова рослинність. В інших регіонах вона давно вже зникла”.

Русіна Неля, голова ЦК землевпорядних дисциплін,

Малимон Стефанія, викладач екології, технічне відділення