Респект-зустріч з Олександром Ірванцем

Юридичне відділення

30 травня 2018

Не лякаючись ні нападів, ні опадів,

Вірність зберігаючи дідам,

Раз на дев’ять років у листопаді

Мій народ виходить на Майдан!

26 листопада 2013 р.

Олександр Ірванець

У Рівненській обласній бібліотеці для молоді  30 травня 2018 року  відбулась респект-зустріч з Олександром Ірванцем, яку відвідали студентки юридичного відділення за ініціативою викладачки юридичних дисциплін Матковської Ірини.

Олександр Ірванець - відомий поет, прозаїк, драматург та перекладач. Народився 24 січня 1961 року у Львові.  Ріс у місті Рівне, де закінчив 8 класів СШ № 18 в 1976 році. Потім в 1980 році - Дубенське педагогічне училище, а в 1988 році - Московський літературний інститут ім. Максима Горького.

Автор збірок поезій «Вогнище на дощі» (1987), «“Тінь великого класика” та інші вірші» (1991), «Вірші останнього десятиліття» (2001), роману «Рівне/Ровно (Стіна)» (2002). Його поезії та драматургія були перекладені англійською, німецькою, французькою, польською, шведською, російською, білоруською та хорватською мовами.

П’єси Ірванця ставилися на сценах Німеччини, Люксембурга, Казахстану. У Польщі була створена радіоп'єса «Recording», а у Кракові вийшла окрема книга його драматургії. Його твори перекладалися англійською, німецькою, французькою, шведською, польською, чеською, білоруською, російською, італійською, хорватською мовами. Автор понад двох десятків книг та численних публікацій у часописах і альманахах Європи й Америки.

Олександр Ірванець один з творців легендарного творчого літоб'єднання "Бурлеск - Балаган - Буфонада" (абр. Бу-Ба-Бу). Лауреат премії Фонду Гелен Щербань-Лапіка (США) 1995. Стипендіат Академії Шльосс Солітюд (Німеччина) 1995 року. Член журі театрального фестивалю "Боннер Бієнналє" 2000 та 2002 років. З 1993 року постійно мешкає в Ірпені під Києвом.

Останнім часом працює в драматургії, прозі, політично-сатиричної поезії. Сценарист фільму «Поводир», а його п’єси з успіхом ставляться в театрах Німеччини, Польщі та України.

 Під час зустрічі з письменником студентки мали змогу поспілкуватися з автором, почути секрети успіху видатного поета, прозаїка, ознайомитись  з презентацію віршів останніх років (пісні війні), планами на майбутнє, отримати автограф.

 

Ірина Матковська, викладачка юридичних дисциплін