Соціальне мистецтво для усвідомлення

Юридичне відділення

24 травня 2018

23-24 травня 2018 року ГО «Центр «Чайка» здійснила реалізацію проекту "Соціальне мистецтво для усвідомлення" "Social art awareness", в рамках якого стартував дводенний тренінг.

Мета проекту – забезпечити обізнаність молоді (віком від 18 до 35 років) у Рівненській області з питань торгівлі людьми, домашнього насильства, дискримінації та гендерної рівності через мистецтво та медіа.

Учасниками тренінгу від ВСП «Рівненський коледж НУБіП України» стали студентки 31-Ю групи Приварська Олександра та Йонтко Анастасія за ініціативою викладачки юридичних дисциплін Матковської Ірини.

Модераторами даного тренінгу були:

координатор проектів, представник ГО «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка», психолог з багаторічним стажем  Оксана Салівончик;

американський психолог Бріани Мооді, яка уже 6 місяців працює в Україні волонтером в  ГО «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка».

У перший день тренінгу учасники заходу мали змогу дізнатися про причини та наслідки конфліктів, отримати навички вирішення конфліктних ситуацій, попередження та протидії насильству, нелегальній міграції та торгівлі людьми.

Оксана Салівончик закликала потурбуватися про власну безпеку, плануючи подорож за кордон, а також дала рекомендації, яку допомогу можуть отримати особи, які постраждали від торгівлі людьми.

Тренер всіляко намагалася привернути увагу учасників тренінгу до проблеми торгівлі людьми та рекомендувала бути більш активними до попередження й боротьби із сучасним рабством. Також під час навчання було

отримано ґрунтовні знання про булінг - прояв агресії з подальшим залякуванням особистості і появою можливості її повного підпорядкування собі і своїм інтересам.

Також  студентки отримали  практичний досвід з використання різних арт-методів у висвітленні соціальних тем від американського психолога Бріани Мооді.

На пленарному засіданні  другого, завершального етапу  тренінгу було представлено філософський, історичний, психологічний та соціологічний аспекти дослідження гендерної проблематики.

 

Тренінг пройшов  у форматі жвавої дискусії, що доводить важливість теми гендерної ідентичності та бажання молоді вирішити питання гендерної рівності.

 

Під час навчання обговорили також питання домашнього насильства в сім’ї. Учасники дискутували стосовно причин подібного явища в Україні. Студентки висловили думку, що діти, спостерігаючи за батьками, наслідують і копіюють їхні дії, думки, поведінку. Саме з виховання в сім’ї починається формування гендерних установок, усвідомлення особами своєї ролі в суспільстві. Але й актуальним є питання відсутності системи дієвої допомоги жінкам та дітям, які потрапили в ситуації насильства.

 

Наприкінці навчання студентки отримали сертифікати. Після тренінгу молодь буде залучена до реалізації соціальної ініціативи, яка зосереджена на залученні громади до питань насильства в сім'ї, торгівлі людьми, гендерної рівності та дискримінації і буде проходити в м. Рівне.

 

 

Ірина Матковська, викладачка  юридичних дисциплін

Йонтко Анастасія, студентка 31-Ю групи