Всеукраїнська кліматична акція “День дій”

Юридичне відділення

23 травня 2018

 

В Рівному за підтримки громадської організації  NGO Centre UA, громадської ініціативи  Сад історій в Рівному, об’єднання громадських організацій Рада реформ Рівного та 350.org - Україна впроваджується  система озеленення міста: від введення обліку зелених насаджень до розробки програми розвитку та збереження зелених зон.

До Дня дій в Рівному 23 травня 2018 року  відбулась публічна консультація та висадка дерев у Парку культури та відпочинку імені Т.Г. Шевченка. Студенти 31-Ю групи Кузьма Наталія, Синиця Анастасія, Музичка Микола та Кравчук Владислав за ініціативою викладачки юридичних дисциплін Матковської Ірини допомогли посадити дерева на ділянці, яка була самовільно зайнята забудовником, що звів споруду на межі з зеленою зоною міста.

Ініціатори нововведення  переконані, що збільшення відсотку зелених зон напряму залежить від підходу до озеленення в Рівному. Нині в місті не ведеться облік зелених насаджень і немає програми розвитку зелених зон, що призводить до зниження ефективності управління в сфері озеленення та нераціонального використання бюджетних коштів рівнян. Відтак, зменшується відсоток зелених насаджень і погіршується якість довкілля у місті, що впливає на здоров'я та комфорт мешканців.

У результаті публічної консультації учасники домовились:

  1. Створити робочу групу із заінтересованих сторін, готових до співпраці у налагодженні системи озеленення у місті. 
  2. Включити до переліку мінімум три зелені зони, які потребують збереження від забудов, для надання їм статусу скверів за прикладом Києва. 
  3. Просувати Порядок інформування мешканців про плани робіт для дотримання відкритості та публічності в процедурі обрізки та видалення зелених насаджень.
  4. Визначити механізм обліку зелених насаджень в місті, який варто впроваджувати.

Ірина Матковська, викладачка  юридичних дисциплін