Прес-конференція на тему захисту прав людей з інвалідністю

Юридичне відділення

07 травня 2018

07  травня 2018 року о 10:00 у Центрі комунікацій «МедіЯ» відбулась  прес-конференція на тему захисту прав людей з інвалідністю (вул. Соборна, 11 4-й поверх Open Office).

Учасниками прес-конференції були:

- Петро Поліщук, радник міського голови Рівного з питань людей з інвалідністю, голова громадської організації «Генерація успішної дії»;

- Світлана Ротар, заступник директора Рівненського міського центру зайнятості;

- Анна Ігнатова, начальник відділу соціального-побутового
обслуговування інвалідів Управління праці та соціального захисту населення;

- Віталій Герман, заступник міського голови Рівного, голова Комітету доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об`єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

Учасниками прес-конференції від ВСП «Рівненський коледж НУБіП України» були студентки 22-Ю групи Мельник Діана, Сорока Анастасія та Мирончук Анна під керівництвом викладача юридичних дисциплін Матковської Ірини Дмитрівни.

Під час прес-конференції були висвітлені такі питання: Чи збільшили суму допомоги, яку повинні отримувати люди з інвалідністю? Чи охоче приймають на роботу людей з обмеженими можливостями? Чи збираються вирішувати проблему пандусів у Рівному?

Як зазначив  Петро Поліщук, пандуси, тактильна плитка, звукові маячки та інше - такими засобами повинні бути облаштовані торговельні заклади міста, аби люди з обмеженими фізичними можливостями почували себе комфортно.  На прес-конференції Петро Поліщук  вкотре нагадав присутнім про дану проблему, адже не всі заклади дотримуються необхідних норм.

«Люди з обмеженими фізичними можливостями просять не забувати про них та створювати належні умови для  повноцінного життя. Адже кожного дня вони зіштовхуються з різними проблемами в торгових центрах, продуктових магазинах, супермаркетах, на вокзалах  та в інших громадських містах, а все через те, що не всюди встановлені пандуси, звукові маячки та інші засоби. Зараз є великі центри, які будуються й дотримуються ЄДБН і там вже передбачені заїзди для людей на візках, туалети і щось інше для людей з інвалідністю. Але дуже мало звернено увагу на людей з порушеннями слуху та зору», - зауважив Петро Поліщук.

Також під час прес-конференції студенти з’ясували, що саме Петро Поліщук давав поради при будівництві рівненського ЦНАПу, як заклад зробити доступним для людей з обмеженими фізичними можливостями. 

Заступник директора міського центру зайнятості Світлана РОТАР окреслила основні проблеми, які виникають при працевлаштуванні людей з інвалідністю.

«До нас з початку цього року звернулося понад 200 людей з інвалідів, з яких 12 здобули професію, – повідомила Світлана Ротар. – Ми намагаємося щоразу говорити своїм клієнтам, що інвалідність – це не вирок. Нам вдалося працевлаштувати 60 осіб, в тому числі двох інвалідів першої групи. Тобто ми знайшли роботу для кожної третьої людини з обмеженими можливостями. Це невисокий відсоток, але на це є свої причини. До нас здебільшого звертаються люди, які мають тривалу перерву у своїй трудовій діяльності. 20 відсотків – це ті, хто не працював більше ніж рік, а є й такі особи, які не працювали з 1994 року. Якщо вони звертаються до центру зайнятості, то їм потрібно щось змінювати у своєму житті. Бо багато хто звертається до центру зайнятості лише для того, щоб отримати допомогу по безробіттю. Тому з ними проводимо ретельну роботу. Зокрема, організовуємо різні тренінги, на які запрошуємо успішних інвалідів, які власним прикладом доводять, що саме працевлаштування і робота в колективі є їхньою повноцінною інтеграцією в суспільство.

Для більш детального ознайомлення з послугами, які надаються Управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради особам з інвалідністю звертаємось за посиланням http://old.cnaprv.gov.ua/admservices?id=182.

Загалом у місті ситуація щодо захисту прав людей з інвалідністю не критична, але і не найкраща, - розповідають експерти. Учасники прес-конференції зазначили, що після обговорення даного питання вкотре проведуть моніторинг, аби побачити чи вдалося їм донести до підприємців та чиновників важливу інформацію.

 

Ірина Матковська, викладач юридичних дисциплін