Західноукраїнська Дебатна ліга - 6 фінальний етап

Юридичне відділення

05 травня 2018

Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Федерація дебатів України» була створена 7 травня 2011 року на установчій конференції у Київському національному економічному університеті. Основною метою є інтелектуальний розвиток та виховання свідомої і активної молоді в Україні.

Члени організації – це молоді люди із різних куточків нашої країни, які змінюють себе та світ навколо. Осередки ВМГО «ФДУ» працюють у наступних містах: Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одеса, Івано-Франківськ, Вінниця, Донецьк, Запоріжжя, Львів, Рівне ( більш детальна інформація за посиланням  http://www.fdu-ukraine.org/).

Вперше за довгий час Рівне знову приймало етап Західноукраїнської Дебатної ліги (ЗУДЛ)!

5 травня 2018 року з 10:00 по 18:30 в Рівненському державному гуманітарному університеті (5 корпус, ауд. 411) відбулась Західноукраїнська Дебатна ліга – 6 фінальний етап, де зійшлись у дебатах команди Західної України.

На дебати була запрошена активна молодь таких областей: Волинської, Львівської, Тернопільської, Харківської, Вінницької, Одеської, Рівненської та інших. В дебатах брали участь такі команди: Vertigo(Тетяна Сергіївна, Іван Патин), LonelyRangers(Катерина Вікторівна, Ольга Олегівна), KartaPolaka(Дмитро Федіна, Ігор Біда), Перпетуйні мобілі (Інна Мазурик, Богдан Олік), Де тут копати? (Сівка Дарія, Трохимович Микола), Олександр Друсь (Катерина Харук, Станіслав Найдич), Без назви (Ірина Тесленко, Ігор Онищук), Свінг Квінг (Пилипюк Юлія, Таргоній Катерина) та інші.

Вперше учасниками дебатів від ВСП «Рівненський коледж НУБіП України» стали студенти21-Ю та 22-Ю груп: Мельник Діана, Мирончук Анна, Пилипюк Юлія, Підцерковний Андрій, Сорока Анастасія, Таргоній Катерина за ініціативою викладача юридичних дисциплін Матковської Ірини Дмитрівни.

Тема дебатів: “Чи є місце твердженню “старший - мудріший” в сучасному суспільстві?” була оголошена за 15 хвилин  до гри.

  Суддею була Оксана Конончук-голова Рівненського Осередку Федерації дебатів України. Турнір одноденний, а так як це фінальний етап – в кінці дня відбулось вручення призів.

Дебати – міжнародне співтовариство, інтелектуальна командна гра. Зародилась на початку 19 ст. в стінах Кембриджа та Оксфорда. Імітує засідання Британського парламенту. Структурована дискусія по заданій темі між командами «Твердження» і «Спростування». Мета – переконати третю сторону за допомогою аргументів.

«Проведення ЗУДЛ - це чудова можливість для Рівного відновити конкурентний дебатний рух в місті, а такі формати проведення турнірів просто необхідні для розвитку, бо лише змагаючись з дебатними спільнотами з інших міст ми ростем», - коментує голова Рівненського Осередку Федерації дебатів України  Конончук Оксана.

«Щоб взяти участь, потрібно знайти тіммейта (союзника по команді, що грає на одній стороні) і зареєструватися. Під час самої гри правила стають зрозумілі. Як на мене такий емпіричний підхід набагато цікавіший, бо спочатку ти пробуєш, а потім розбираєшся. Тут можна навести аналогію з їжею – уже з першого шматочка ти розумієш смачно чи не смачно. Це коротко про емпіричний підхід. Але загалом приїжджають команди, які давно грають в дебати – тому можна переймати досвід», – коментує голова осередку Оксана Конончук.

Учасники поділяються за тренінгами на дві групи: новачки та досвідчені. У програмі заходу: -  тренінги від досвідчених дебатерів; -  можливість розвинути навички критичного, аналітичного мислення; - розвиток навичок ораторського мистецтва; -  багато практики; -  ігри; -  нові знайомства.

Абсолютно беззаперечним є той факт, що дебати дають неабиякий багаж знань, вони допомагають вишукувати нові факти у здавалося знайомих з дитинства подіях, розширювати свій світогляд. В дебати грає команда, виграє/програє теж команда, тому немає «я», є «ми» і усвідомлення відповідальності не лише за себе, а й за тіммейта, і гордість за свою команду.

І останнє, але найголовніше, дебати - це круто!:)

Ірина Матковська, викладач юридичних дисциплін

Мельник Діана, студентка 22-Ю групи