Дебати у Рівному

Юридичне відділення

04 травня 2018

03 травня у приміщенні інформаційно-освітнього простору InfoHub (м. Рівне, вул. Словацького, 3а) відбулось засідання за принципами найпопулярнішого дебатного формату (Британський парламентський), який проходить  щочетверга о 18:30.

Активна молодь м. Рівного є постійним учасником засідань за принципом: «Прийди і висловись». До участі у дебатах були запрошені учасники інформаційно-освітнього простору InfoHub і активна молодь юридичного відділення нашого коледжу. Студенти 22-Ю групи Копча Ірина, Мельник Діана, Мирончук Анна, Сорока Анастасія, Підцерковий Андрій під керівництвом викладача юридичних дисциплін Матковської Ірини Дмитрівни прийняли участь у дебатах.

Тема дебатів: «Як феміністичний рух почне активну боротьбу зі слайтшейпінгом». Під час дебатів було обговорено проблеми слатшейпінгу в світі, методи боротьби з фемінізмом.

Дебати - один з самих потужних інструментів саморозвитку. Навчитися захищати думку, логічно формувати промови, розвивати ораторські здібності і звісно практикувати публічні виступи можна на дебатному засідані. 

Досить велике поширення серед студентів України набули дебати, як навчальний формат та просто командна гра, покликана розвивати ораторські та аналітичні здібності. Дебати у їх класичному розумінні вперше з’явилися в сучасній Україні у 1994 році, коли міжнародним фондом «Відродження» була започаткована програма «Дебати Карла Поппера», так було започатковано традицію дебатування у одному з найперших форматів, що вважається одним з найлегших для гри.

Наразі дебатний рух продовжує свій розвиток в Україні, серед київських ВНЗ лідером дебатного руху вважається Національний університет «Києво-Могилянська Академія», що одним з перших почав займатись дебатами професійно.

Плюси для студентів

  • Це місце, де існує нагода розвивати навички ораторського мистецтва, вміння відстоювати точку зору, координувати думки, будувати позицію своєї команди чітко та формалізовано, дають поштовх для саморозвитку.
  • Сам формат дебатів привчає майбутнього юриста вести себе у залі суду, виховує дебатерський дух, а різноманітність тем та змагальність допомагають зосередитися на вивченні права, інших суспільних тем, загальному саморозвитку, стимулює обізнаність в усіх сферах життя.

 Під час дебатів студенти змогли якісно прокачати свої навички, так щоб результат було видно уже після першого засідання! Цей захід  цікавий для людей з активною життєвою позицією, хто прагне розвиватися і змінювати світогляд, студентів, які себе шукають.

Створений Дебат-клуб дозволяє студентам вчитись застосовувати теоретичні навички, розкривати її суть з нового ракурсу, вчитись перемагати (один з основних принципів дебатів та судочинства – змагальності – ще ніхто не відміняв) та саморозвиватись.

 Щодо емоцій – тільки позитивні, засідання дає щось нове, активізує розум, словом, робить свою справу.

Запрошуємо активну молодь прийти та висловитись!

Ірина Матковська , викладач юридичних дисциплін

Мельник Діана, студентка 22-Ю групи