Семінар «Фахова освіта у коледжах»

Технічне відділення Рада роботодавців ТВ

26 лютого 2018

У Міжнародному виставковому центрі 22 лютого проходив семінар «Фахова освіта у коледжах як одна з передумов сталого розвитку аграрного виробництва в Україні» за участю Міністерства освіти і науки України, НМЦ «Агроосвіта», представників аграрних закладів освіти, бізнесу та фермерів.

Під час семінару вкотре наголошено про важливість освіти для сільської молоді, необхідність підвищення кваліфікації та перепідготовки фахівців, а також можливого вкладу закладів освіти у розвиток аграрного виробництва з метою забезпечення його сталого розвитку.

Модератор заходу – Ханс Ґеорг Хассенпфлюґ, керівник проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України (FABU)». У рамках семінару відбулася подіумна дискусія «Зміст фахової освіти і вимоги господарств/підприємств до кваліфікації випускників – наскільки вони співпадають?», під час якою було порушено такі питання.

Чи задоволені роботодавці підготовкою випускників технікумів і коледжів?

Чи вирішить кадрове питання дуальна освіта в Україні?

Чи можлива якісна практична підготовка фахівців без належного матеріального забезпечення аграрних закладів освіти?

Шляхи заохочення випускників аграрних закладів освіти залишатися в аграрному секторі України.

Що заважає підприємцю брати студентів на практику?

Виробничі, організаційні й комунікаційні процеси, а також специфіка навчання мають бути пристосовані до нових тенденцій, які висувають підвищені вимоги до кваліфікації фахівців та керівників аграрних підприємств. Змістовне оформлення та практична реалізація освіти, підвищення кваліфікації та перепідготовка в сільському господарстві перетворюються на один з найважливіших чинників, що забезпечують успіх сільського господарства України.

Микола Лютко, Навчально-практичний центр із землевпорядкування