20 лютого – День Героїв Небесної Сотні

Бібліотечно-інформаційний центр

20 лютого 2018

         11 лютого 2015 р. Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Документом встановлено щорічне відзначення 20 лютого Дня Героїв Небесної Сотні – на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. Серед загиблих є наші земляки, яким Рівненська міська рада посмертно присвоїла звання Почесних громадян  міста Рівного:

 Арутюнян Георгій - активіст Євромайдану та ВО «Свобода»,  Герой України.

 Народився 4 липня 1960, у м. Батумі, (Грузія). З 1981 року постійно проживав у Рівному. Протягом більше ніж двадцяти років працював на рівненському водоканалі. Загинув 20 лютого 2014 року. Убитий пострілом снайпера біля Монумента Незалежності у Києві.

Опанасюк Валерій - захисник Майдану, Герой України.

Народився у 1971 році у селі Дюксин Костопільського району Рівненської  області, був одружений. Працював автомеханіком у м. Рівне. У Валерія залишилося четверо маленьких дітей: найменшому сину було всього 2 роки, а найстаршій донечці – 12. Загинув від кулі снайпера, коли відтягував з передової поранених людей.

Храпаченко Олександр - активіст Євромайдану, Герой України. 

Народився 18 вересня 1987 року. Закінчив школу № 19 міста Рівного. Олександр навчався у Рівненському державному гуманітарному університеті на художньо-педагогічному факультеті, кафедрі театральної режисури, спеціальність – режисер драматичного театру.  

Він захоплювався туризмом, полюбляв мандрівки, займався скелелазінням. Загинув 20 лютого на вулиці Інститутській у Києві від снайперського пострілу просто в око, що спричинило миттєву смерть.

Майдан – це символ нашої свободи. Високу ціну ми заплатили за неї. Показавши світові, що ми – сильна нація і Європейська держава, маємо сповідувати європейські цінності та захищати свої національні інтереси.

Бережімо у своїх серцях вдячну пам’ять про Героїв Небесної Сотні. Слава Україні! Героям слава!

З нагоди цієї дати, 21 лютого в читальній залі БІЦ о 13-00год. буде проведено виховну годину «Зове на бій Небесна Сотня за України майбуття...». Запрошуємо всіх бажаючих.

У повідомленні використані матеріали з Вікіпедії – вільної енциклопедії.

Петренко Г. І., провідний бібліотекар