День закоханих

Коледж

14 лютого 2018

День всіх закоханих. Яка ж історія походження цього свята? Це свято не так давно прийшло до нас. Походить це свято з історії стародавньої Римської Імперії.

Окремі наукові дослідження говорять про те, що в цей час наставав римський Новий рік, який співпадав з початком весни. У святкуванні римського нового року ворожіння займало значне місце, що схоже до наших традицій. Якщо у нас дівчата ворожать на Святки, то в Європі відлунням давнього звичаю залишилася традиція ворожити на ім’я судженого саме 14 лютого, в день Святого Валентина. Гадали на події всього майбутнього року – врожай, успіх у справах, матеріальний добробут.

Про Валентина, на честь якого назване свято, відомо небагато. За одними легендами він жив в III столітті н.е., в римському місті Терні. За іншими – він був простим християнським священиком. Ще одні зводять його в ранг єпископа.

Але у всіх випадках час його життя збігся з часом правління римського імператора Клавдія II, який шанував військову доблесть прославлених римських легіонів і не дуже жалував християн. Для збереження військового духу імператор видав указ, який забороняв легіонерам одружуватися. Чому? Саме одружені легіонери багато часу проводили у сім’ї і про благо імперії не переймалися.

Молодий християнський священик Валентин таємно вінчав закоханих легіонерів і не боявся імператорського гніву.

В кінці 269 року н.е. Валентин був узятий під варту, а незабаром був підписаний указ про його страту.

Легенда про Валентина має романтичний настрій. У його житті була сліпа дівчина, яку він кохав та не міг відповісти на ці почуття. Тому є його зворушливий лист до неї. Як все було насправді достовірно не відомо, але безсумнівно одне – молодий християнський священик дійсно загинув в ім’я Любові.

У Західній Європі день Святого Валентина відзначається з ХШ століття, в США з 1777 року.

Вітаємо всіх закоханих!

Студентська рада коледжу