Відкрита виховна година "Українські жінки у горнилі модернізації"

Юридичне відділення

06 грудня 2017

«Будь-яка жінка, яка розуміє проблеми, що виникають  при управлінні домом, може зрозуміти проблеми,  що виникають при управлінні країною.»

 Маргарет Тетчер

«Жінка творить історію, хоча історія запам’ятовує   лише імена чоловіків.»

Генріх Гейне

6 грудня 2017 року куратор Матковська І.Д. та студенти 31-Ю групи провели виховну годину на тему:»Українські жінки у горнилі модернізації».

Метою виховної години є: нагадати про красу і щирість людських почуттів, розкрити героїчне минуле українського жіноцтва; ознайомити  з історичними формами подружніх стосунків в українській селянській родині; з поняттям емансипації української інтелігенції; роллю жінки в певних історичних подіях.

«Українські жінки у горнилі модернізації» — спроба осмислити та донести студентству історію українського жіноцтва, реанімувати із забуття імена українських жінок, чия особистісна історія тісно переплелася з історією української держави.

 Проведення такої виховної години спрямоване на формування етичної культури майбутнього спеціаліста-юриста а саме, гуманності, відповідальності, сумлінності, порядності, поваги до себе та інших людей;  утвердження цінності сімейної гармонії, ідеології ненасильства, необхідності та потреби щоденної праці рук і душі як одного із найважливіших засобів зміцнення поваги до жінки, матері.  Виховні години такого змісту сприяють формуванню етичних норм поведінки, поваги до жінки, шанобливого ставлення до матері, поваги до закону, честі та гідності громадянина.

На відкритому занятті були присутні Талімончук Олександр Григорович – заступник директора з виховної роботи,  Гулюк Сергій Іванович – завідувач юридичного відділення, викладачі юридично-соціальних дисциплін, бібліотечні працівники. Завідувач бібліотечно-інформаційного центру коледжу Бурячинська Людмила Василівна запропонувала у читальній залі тематичну виставку наукової літератури, періодичних видань, навчальних посібників, які розкривають історію українського жіноцтва.

Уся гордість і велич світу - від жінки. Саме від неї приходить усвідомлення добра і зла, історія рідного краю. Споконвіку в Україні як найвищу святість любили й шанували матір, до неї зверталися на «Ви» - доброї і вічної Берегині роду нашого. Бути жінкою почесно і відповідально. Природа надала жінкам найважливіші функції, адже призначення жінки на Землі - продовжувати рід людський. Жінка - осередок людського щастя і спокою, вихователька і порадниця. І якщо жінка на п'єдесталі шани і поклоніння - суспільство здорове і має майбутнє. Українські мадонни завжди були взірцями чесності, благородства, природної шляхетності й високої моралі. В різні періоди існування людства роль жінки у суспільстві не була однакова.

Студенти проявили високий інтерес і активність до запропонованої теми виховної години, підготували повідомлення з презентаціями: «Законодавче регулювання подружніх стосунків і структура української сім’ї» – Йонтко Анастасія;  «Емансипаційні ідеї: жінки у середовищі української інтелігенції Галичини зламу XIX—XX століть» - Дацюк Неля; «Освіта жінок як форма емансипації: приклад Наддніпрянської України (середина XIX — початок XX століття)» - Музичка Микола; «Українське жіноцтво в роки Першої світової війни: спектр суспільних ролей» - Шевчук Катерина; «Більшовицький емансипаційний експеримент у 1920-х роках» - Яцюк Микола; «Нова радянська жінка»: гендерна політика радянської влади у 1930-х роках» - Кузьма Наталія; «Голодомор крізь призму жіночого досвіду виживання» - Котяш Євгеній; «Окуповані жінки: жіноче повсякдення у роки Другої світової війни» - Давидюк Валерія; «Топ 16 найвідоміших жінок давньої і сучасної України» - Синиця Анастасія.

Зміст виховної години розкривали відеофільми: «Жіноче вбрання 19 ст.(на прикладі Сарненського району Рівненської області); інститут шляхетних дівчат; жінка у другій світовій війні; голодомор; жінки "Невидимий батальйон" (ООН Жінки та Український жіночий фонд).

Нехай доля жінок минулого стане для нас уроком, щоб не знівечилася доля нашого народу в майбутньому. Прийдешнє залежить від поваги до жінки.

Матковська Ірина Дмитрівна, куратор 31-Ю групи