Бакалаври відділення програмування - бронзові призери конкурсу інновацій від UNESCO

Відділення програмування Коледж Міжнародна діяльність

29 грудня 2023

2023 Future Designer International Innovation Design Awards (IIDA) & Science for SDGs Innovation Contest - це міжнародний (інтернаціональний) конкурс, який закликав молодь з усього світу використовувати свою креативність і інновації для вирішення проблем, поставлених цілями сталого розвитку Організації Об'єднаних Націй (ЦСР). Цілі сталого розвитку - це загальний заклик до дій, спрямованих на те, щоб покінчити з бідністю, захистити планету і забезпечити мир і процвітання для всіх людей у світі.

Конкурс організований UNESCO та Організаційним комітетом майбутніх дизайнерів (IIDA) у співпраці з проєктом UNESCO-UNITRAINYouth Competence Development Project за підтримки оргкомітету National College Digital Art & Design Awards (NCDA).

До участі в конкурсі допускалися студенти та аспіранти коледжів і університетів з усього світу. Для учасників з Китаю потрібно було отримати золоту або срібну нагороду національного конкурсу NCDA.

Учасники працювали над різноманітними роботами, які пропагують науку заради ЦСР: плакати, відео, GIF-файли, ілюстрації, ігри, програми, інтерактивний дизайн, а також екологічні дизайни, такі як продукти, автомобілі, упаковка, прикраси, мода, архітектура, дизайн інтер’єру, ландшафтний дизайн тощо. Роботи поділяються на чотири окремі категорії: мистецтво та наука, дизайн медіа, дизайн продукту та дизайн середовища.

Студенти ВСП «Рівненський фаховий коледж» (члени гуртка «Комп’ютерна графіка) надіслали на конкурс 10 робіт, які були виконані в різних жанрах та техніках комп’ютерної графіки. Вони присвячені темам сталого розвитку, таким як боротьба з бідністю, захист навколишнього середовища та забезпечення миру і процвітання для всіх.

Команди-переможці були обрані з-поміж понад 1500 заявок із 48 країн. Загалом до етапу фінального оцінювання пройшли 228 робіт.

Розробки оцінювало журі з 21 експерта в галузі науки, техніки, мистецтва та дизайну. Ретельна увага приділялася забезпеченню гендерної рівності та географічного різноманіття, як це було рекомендовано партнерами UNESCO та її науково-технічними мережами.

Переможцями конкурсу стали 83 команди, що складаються зі студентів та їхніх наставників із 24 країн світу. Близько 30% (25) із 83 команд отримали золоті нагороди. Ще 29 команд вибороли срібні та 29 бронзові нагороди.

Розробки Руслани Окренець та Сергія Кадебського нагородженні бронзовими нагородами. Менторську підтримку надавали керівник гуртка Павло Стрик та завідувач відділення програмування Ірина Якимчук. Переклад заявок та опису робіт здійснювала викладач англійської мови Ірина Музичук. Переможці та наставники отримали сертифікати, видані спільно UNESCO та IIDA. IIDA та ЮНЕСКО рекламуватимуть роботи переможців у соціальних мережах.

Руслана Окренець розробила ілюстрації Justice & Peace (Ціль сталого розвитку 16: Міцні інституції миру та справедливості).

Ілюстрація «Justice»:

На цій вражаючій ілюстрації справедливості зображено героїчну постать Феміди, грецької богині правосуддя. Вона непохитно стоїть, тримаючи в руках терези справедливості, що символізує важливі аспекти справедливості: серце символізує співчуття та людяність, а зброя символізує силу та міць. Від її вигляду віє мудрістю і непохитною вірою в принципи справедливості, які визначають долю людини.

Справедливість є фундаментальним принципом нашого суспільства. Вона забезпечує рівність, захист від дискримінації, гарантує кожній людині рівні права та можливості. У світі, який стикається з різноманітністю та викликами, справедливість є ключовим елементом, який допомагає нашому суспільству розвиватися та процвітати в гармонії.

Ілюстрація «Peace»:

Теплі відтінки синього та жовтого переплітаються в симетричному танці, утворюючи на цій ілюстрації прапор України. У його центрі молода дівчина тримає лелеку, традиційно символ миру та добробуту. В їхніх очах відбивається радість і безтурботність, посилюючи враження їх єдиної сили. Ця ілюстрація втілює глибоке прагнення до миру та єдності в Україні, оспівуючи красу єдності та злагоди.

Сьогодні, в епоху конфліктів і нестабільності, теми миру і справедливості набувають особливого значення. Мир — це не просто відсутність війни; це стан взаєморозуміння, уваги до потреб і прав кожної людини. Справедливість стає важливішою, коли вона забезпечує захист найбільш уразливих членів суспільства. Ці теми нагадують нам про наші спільні цінності та обов’язок працювати разом, щоб створити кращий, справедливіший і мирніший світ для всіх нас.





Сергій Кадебський представив роботу Biodiversity of the Earth: Protection and Conservation (Ціль сталого розвитку 15: Захист та відновлення екосистем суші).

Ілюстрація «Biodiversity of the Earth: Protection and Conservation» зображує Землю в оточенні різноманітної дикої природи, підкреслюючи важливість збереження природи. Яскравий дизайн екосистеми символізує необхідність захисту нашої планети та її цінних мешканців, звертаючи увагу на актуальність збереження біорізноманіття та природних середовищ існування. Бережіть природу – збережіть майбутнє!

83 команди-переможці походять з 24 країн: Україна, Аргентина, Австрія, Білорусь, Китай, Коста-Ріка, Угорщина, Індія, Індонезія, Іран, Кенія, Малайзія, Мексика, Марокко, Філіппіни, Японія, Руанда, Іспанія, Шрі-Ланка, Гана, Кенія, Палестина, Казахстан та Білорусь.

Цитата організаторів конкурсу: «Відзначаючи наших переможців, ми також з нетерпінням чекаємо хвильових ефектів, які створять їхні проєкти. Ці проєкти є прикладом потужності наукової та мистецької співпраці для створення нових продуктів і процесів, здатних сприяти більш стійким моделям виробництва та споживання.»

Джерело:

http://iida.ncda.org.cn/en/news/2023/1225/13.html

https://www.unesco.org/en/articles/meet-winners-unesco-award-which-asks-students-design-sustainable-future

 

Павло СТРИК, керівник гуртка "Комп'ютерна графіка",

Ірина ЯКИМЧУК, завідувач відділення програмування 

 

Роботи учасників з ВСП "РФК НУБіП України":