X Всеукраїнська Інтернет-конференція на тему: «Світ аграрних професій: історія, сучасність, майбутнє, досвід ЄС»: підсумки

Коледж Земельно-правове відділення

15 грудня 2023

15 грудня 2023 року відбулася X Всеукраїнська Інтернет-конференція на тему: «Світ аграрних професій: історія, сучасність, майбутнє, досвід ЄС».

Робочі секції конференції  – історія професії та наукових дисциплін; сучасні аспекти аграрної галузі; європейські орієнтири; партнерство науки і бізнесу.

У конференції взяло участь 114 учасників (58 викладачів і 56 студентів) з 12 різних закладів вищої та фахової передвищої освіти України, що свідчить про велику зацікавленість до піднятої тематики наукового заходу. Було надіслано 70  тез.

№ п/п

Назва навчального закладу

Кількість робіт (тез)

Загальна кількість викладачів

Загальна кількість студентів

1

Тилігульський аграрний фаховий коледж, Одеська область

10

8

9

2

ВСП «Фаховий коледж геодезії та землеустрою Поліського національного університету»

3

4

1

3

Коледж інформаційних технологій та землевпорядкування Національного авіаційного університету

5

4

3

4

ВСП «Бобровицький фаховий коледж економіки та менеджменту імені О. Майнової НУБіП України»

1

1

1

5

ВСП «Мукачівський фаховий коледж НУБіП України»

3

4

1

6

Національний авіаційний університет

1

 

2

7

Національний  університет біоресурсів і природокористування України

1

1

1

8

ВСП «РФК НУБІП України

29

20

25

9

Відокремлений структурний підрозділ «Донбаський аграрний фаховий коледж Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля»

10

10

10

10

Відокремлений структурний підрозділ «Ногайський фаховий коледж Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного»

5

4

1

11

ВСП «Ірпінський фаховий коледж НУБіП України»

1

1

1

12

ВСП «Івано-Франківський фаховий коледж Львівського національного університету природокористування»

1

1

1

Всього

70

58

56

 

У своїх тезах доповідачі наголошували, що сучасні технології докорінно змінили концепцію сільського господарства, зробивши його більш вигідним, ефективним, безпечним та простим. Вони означили інновацій, які найбільше вплинули на сільське господарство: ГІС технології в сільському господарстві та GPS сільське господарство; супутникові знімки та дрони; точне землеробство; інформаційні технології для сільського господарства та онлайн-дані; об’єднання наборів даних; генна інженерія та біотехнологія; регенеративне сільське господарство. 

Приємним було і те,  що учасники заходу представили різні історичні витоки аграрних професій, ознайомили з видатними особистостями, а головне патріотів України, різних сфер  аграрної науки.

Підводячи підсумки можна заначити, що невпинно зростає соціальний престиж аграрної галузі, яка є найбільш стабільною та прибутковою сферою економіки. Це одна з передових галузей, яка за останні роки зазнала значних технологічних змін, але без розвитку аграрної науки і освіти цього досягти було б неможливо.  Зміни вимагають цілеспрямованого наближення підготовки фахівців до потреб ринку праці. Адже, аграрний сектор України є одним з найбільших роботодавців, що пропонує робочі місця для випускників усіх рівнів освіти.

За матеріалами конференції надруковано у збірнику матеріалів.

ЗБІРНИК МАТЕРІАЛІВ: Х Всеукраїнська Інтернет-конференція НА ТЕМУ: «СВІТ АГРАРНИХ ПРОФЕСІЙ: історія, сучасність, майбутнє, досвід ЄС».
Нехай ваш досвід і професіоналізм, величезний інтелектуальний потенціал сприяє зміцненню нашої держави на шляху до Перемоги.

Неля Русіна, голова циклової комісії землевпорядних дисциплін