Письменники-ювіляри грудня. Микола Хвильовий. Борис Грінченко. Олександр Олесь

Бібліотечно-інформаційний центр

13 грудня 2023

13 грудня 2023 виповнюється 130 років від дня народження українського поета, прозаїка, публіциста, критика М. Г. Хвильового (Фітільова) (1893-1933).

Він любив число 13. І народився 13 грудня. А 13 травня, сонячного недільного ранку 1933 року, вирішив зіграти останній акт життєвої драми за власним, а не енкаведистським, сценарієм… Щасливо знайдений псевдонім – Хвильовий – означив не лише його долю та вибір, але десь і дух усієї неспокійної, до основ збуреної епохи. Він став харизматичною постаттю українських 1920-х, символом блискучого мистецького покоління, що встигло зреалізуватися упродовж скупо відміряного часу.

Буремні події 1917-1920 років зростили покоління українських митців, чиї життя та творчість увійшли в історію кривавими сторінками періоду «Розстріляного відродження». Культурні діячі того часу прагнули змін у суспільстві. Вони хотіли виховати «людину майбутнього» та піднести національне мистецтво. Однак сміливі ідеї та українські думки стали причиною їхньої смерті.

Репресивна машина тоталітарного режиму підготувала одну кулю на двох для Миколи Куліша та Леся Курбаса, виписала направлення у психіатричну лікарню для Володимира Сосюри, вислала на довгі роки у трудові табори Остапа Вишню, а декого змусила свідомо прийняти рішення піти з життя. Одним з тих, хто зробив постріл у самого себе, був Микола Хвильовий. Саме його вважають голосом «Розстріляного відродження», його обличчям, своєрідним символом.        

Повні тексти творів Миколи Хвильового, відомі та маловідомі, можна переглянути за таким покликанням:

https://www.ukrlib.com.ua/books/author.php?id=20

5 грудня - 145 років від дня народження Олександра Олеся (О. І. Кандиби) (1878-1944).

Народився Олександр Олесь 5 грудня 1878 року в містечку Білопілля, що неподалік від Сум. Він увійшов в українську літературу, як видатний поет і драматург, залишив нащадкам чимало своїх праць – поезія, драматичні повісті, публіцистика, переклади світових класиків. Автор інтимно-особистісних та громадянських мотивів, один з найкращих продовжувачів справи корифеїв української літератури. Чільне місце у творчості цього яскравого самобутнього лірика займали твори для дітей. В них навколишній світ виграє неповторними звуками і різнобарв’ям кольорів. Невимушено і тонко автор зумів передати стихію і привабливість кожної пори року з її прикметами. Олександр Олесь відомий ще як перекладач дитячої літератури.

Творчість письменника актуальна і сьогодні. Нагадаємо нашим читачам один із віршів поета:

 

Живи, Україно, живи для краси,

Для сили, для правди, для волі!..

Шуми, Україно, як рідні ліси,

Як вітер в широкому полі.

До суду тебе не скують ланцюги,

І руки не скрутять ворожі:

Стоять твої вірні сини навкруги

З шаблями в руках на сторожі.

Стоять, присягають тобі на шаблях

І жити і вмерти з тобою,

І прапори рідні в кривавих боях

Ніколи не вкрити ганьбою!

 

9 грудня виповнюється 160 років від дня Бориса  Грінченка (1863-1910).

Грінченко Борис Дмитрович – український письменник (поет, прозаїк, публіцист, перекладач, літературознавець, драматург), фольклорист, етнограф, мовознавець, лексикограф, видавець народопросвітніх книг і редактор першої щоденної загальноукраїнської газети «Громадська Думка», організатор товариства «Просвіта», педагог і громадський діяч. Його багатогранна діяльність була спрямована на формування української нації і становлення Української держави. Великим Просвітителем ввійшов він в історію України.

 «Україна! У цьому слові для мене все», - писав Б. Грінченко.

«Більше працював, ніж жив», - говорив про нього М. Чернявський.

Народився 9 грудня 1863 р. на хуторі Вільховий Яр поблизу села Руські Тишки, тепер Харківського району Харківської області, у дворянській родині з глибоким козацьким корінням та літературними зв’язками. Численні праці Б. Грінченка окреслюють коло наукових інтересів ученого. Вершиною його праці є чотиритомне видання «Словарь української мови» (1907–1909 рр.)

Життя та діяльність Б. Грінченка для багатьох поколінь служить дієвим прикладом подвижництва на ниві української культури і національної ідеї. Праця була найвищим сенсом і покликанням його життя. Постать невтомного трудівника, який безоглядно віддав усі сили й енциклопедичні знання вітчизняній культурі, по праву стоїть поруч із титанами української нації як Тарас Шевченко, Іван Франко, Пантелеймон Куліш, Леся Українка.

 

У бібліотечно-інформаційному центрі розгорнуті книжкові виставки про творчість українських письменників, ювілейні дати яких припадають на грудень 2023 р. Запрошуємо переглянути.

 

Людмила Бурячинська, завідувачка БІЦ

Джерела:

https://uain.press/blogs/1124318-1124318

https://sodbblog.wordpress.com/2016/04/06/%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80-%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%8C/

http://wiki.kubg.edu.ua/Віртуальний_музей/Слобожанщина

http://wiki.kubg.edu.ua/