Всесвітній день ґрунтів 2023 в Україні: ключові повідомлення про ґрунт

Земельно-правове відділення

05 грудня 2023

Щороку 5 грудня відзначають Всесвітній день ґрунтів (World Soil Day). Вперше з ініціативою установи Всесвітнього дня ґрунтів виступив Міжнародний союз ґрунтознавства (IUSS) у 2002 році. Однак лише в грудні 2013 року на 68-ій Генеральній Асамблеї ООН 5 грудня було офіційно проголошено Всесвітнім днем ґрунтів. Крім того, 2015 рік став Всесвітнім роком ґрунту. Основна мета Всесвітнього дня ґрунту – об’єднати людей задля захисту природних ґрунтів від виснаження, руйнації, деградації, а також для відтворення їх родючості.

Члени наукового гуртка «Аграрний експерт» підготували ключові повідомлення, які розкривають важливість ґрунту для життя людей.

 Витяг із ключових повідомлень:

  • У ґрунті зосереджено понад чверть біорізноманіття нашої планети. Але відомо лише 1% цього всесвіту.
  • Майже 50% наземного біорізноманіття живе або проводить частину свого життя в ґрунтах.
  • Ґрунт містить найрізноманітніші наземні угруповання на планеті. Ґрунтові організми працюють злагоджено 365/24/7 намагаючись зберегти життя на землі.
  • В 1 грамі здорового ґрунту більше організмів, ніж людей на Землі.
  • Багатство видів є важливим компонентом здорового ґрунту, який, у свою чергу, виробляє більш поживну та безпечнішу їжу.
  • Дев'яносто п'ять відсотків їжі, яку ми споживаємо, надходить із ґрунту. Але нажаль 33% ґрунтів на землі вже є деградованими та зруйнованими, а 90% можуть бути деградованими до 2050 року.
  • До 2050 року світове населення досягне майже 10 мільярдів. Ґрунтові організми підтримують ріст рослин і покращують сільськогосподарське виробництво. Завдяки сталому управлінню ґрунтом можна було б виробляти до 58% більше їжі.
  • Деградація землі та ґрунту становить серйозну загрозу глобальній продовольчій безпеці та досягненню сталого розвитку. Цілі сталого розвитку (ЦСР) – загроза добробуту, що найменше для 3,2 мільярдів людей у всьому світі.
  • Ґрунтові організми є джерелом ліків і підтримують здоров'я людини. Ґрунт — це величезна природна аптека. Більшість з антибіотиків, які ми приймаємо, щоб боротися з інфекціями, виробляються за допомогою ґрунтових мікроорганізмів.
  • Ґрунтові організми сприяють відновленню забруднених ґрунтів, розщеплюючи забруднення.
  • Ґрунтові організми відіграють ключову роль в адаптації до зміни клімату та пом’якшенні наслідків, накопичуючи вуглець у ґрунті.
  • Біорізноманіття ґрунтів є природним рішенням багатьох глобальних проблем, з якими ми зараз стикаємося, а саме: нестійкими практиками управління ґрунтами, ерозією, забрудненням, ущільненням поверхні та урбанізацію, серед інших.
  • Вартість бездіяльності людства оцінюється в 50 мільярдів євро на рік і може сягнути 14 000 мільярдів євро в 2050 році.

Повномасштабне вторгнення росії до України завдало та продовжує завдавати величезної шкоди навколишньому середовищу і ґрунтам зокрема. Під час війни ґрунти  –  одна з найвразливіших екосистем. Внаслідок проїзду важкої військової техніки, вибухів ракет та інших видів зброї, зведення фортифікацій порушується структура ґрунту, відбувається його хімічне ураження.

Захистімо нашу країну, збережімо наші ґрунти!.

Ольга Петрова, керівник наукового гуртка «Аграрний експерт»

Анастасія Баранчук, староста  наукового гуртка «Аграрний експерт»