Постать Лесі Українки в українській літературі

Групи загальноосвітньої підготовки

04 грудня 2023

В рамках Всеукраїнської інформаційно-просвітницької тематичної акції «Національний тиждень читання»  сьогодні, 4-го грудня, у стінах РФК НУБІП відбувся круглий стіл «10 іпостасей Лесі Українки».

152 роки тому у шляхетній і освіченій родині Олени і Петра Косачів народилася дівчинка. Її назвали Ларисою, але вона взяла псевдонім «​Леся Українка» і стала одним із стовпів української культури.

Про нестримну геніальність європейки і витончену українську душу поетеси повідали викладачі закладу Вернюк Назарій та Федорчк Олександра. Активну участь у заході взяли студенти 12-ІП групи: Байцер Максим, Бартманський Влас, Бортнік Богдан, Бойко Олександр та Щиглевська Домініка, що долучилися до обговорення художнього світу Лесі Українки, проаналізували значення її творчості в українській літературі.

Читати Лесю Українку – це ніби сходити на височезну вершину: сходження вимагає значних зусиль мислення та уяви. І воно ніколи не може бути завершеним. Тому ми повертаємося до класики знову й знову – в різному віці, різному настрої, з різних приводів: щоб зрозуміти себе, «зрозуміти те, на що туманно натякає письмо». Читання уможливлює бесіду поза часом і простором, – і то з ким? – із генієм! – завдяки йому Леся Українка присутня в нашому житті, в нашій пам’яті.

 

                                                             Вернюк Назарій, викладач

Федорчук Олександра, викладач