«Гірська орлиця». 27 листопада - 160 років від дня народження Ольги Юліанівни Кобилянської (1863-1942)

Бібліотечно-інформаційний центр Відділення загальноосвітньої підготовки

29 листопада 2023

29 листопада 2023 року у бібліотечно-інформаційному центрі коледжу провідним бібліотекарем  Андрійчук С. В. для здобувачів освіти 11-Б групи (куратор Кротюк В. С.) був проведений бібліографічний огляд «Гірська орлиця». З тематичної презентації присутні отримали цікаву інформацію про знамениту письменницю. Активно долучилися до заходу здобувачі освіти 11-Б групи Міркова Анна та Молодий Максим.

27 листопада 1863 року народилася Ольга Юліанівна Кобилянська. Виросла в горах, важила 44 кг і дружила з Лесею Українкою. заУкраїнська письменниця-модерністка, рання учасниця феміністичного руху на Буковині і майстриня драматичної оповіді.

Ольга Кобилянська прожила довге й насичене життя. Ольга вела щоденник. Це був час її життя, коли всі важливі творчі події лише набирали обертів. Вона вважала, що життя кожної людини залежить від долі. Ольга Кобилянська добре малювала, грала на різних музичних інструментах. Любила коней і чудово їздила верхи. Ця дівчина була справжньою модницею. Вона мала гарну тонку фігуру, в одязі віддавала перевагу чорному кольору. Вона ще з дитинства мріяла побачити море, але за все життя так і не здійснилося її бажання. Основні книги для життя від Ольги Кобилянської:  Євангеліє, «Фауст» Гете та твори Т. Г. Шевченка.

Улюблена порада письменниці - завершувати кожен день книгою.

Ольга Кобилянська померла 21-го березня в суботу о 13:30.

У читальному залі бібліотечно-інформаційного центру коледжу розгорнута книжкова виставка «Усі мої слова тобі, народе вільний, і пісня серця, музика душі тобі!».

 

 Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерело: https://nus.org.ua/articles/vyrosla-v-gorah-vazhyla-44-kg-i-druzhyla-z-leseyu-ukrayinkoyu-52-fakty-pro-kobylyansku-do-yiyi-dnya-narodzhennya