Вчимося захищатися від кіберзагроз

Відділення програмування

31 жовтня 2023

Щорічно в жовтні в Європі та США під час «#cybermonth2023», до відзначення якого минулого року приєдналась Україна, відповідні агенції різних країн реалізують інформаційно-просвітницькі кампанії щодо необхідності дотримуватися правил кібергігієни та інвестицій у кіберзахист на різних рівнях.

 31 жовтня 2023 року Інститут спеціального зв’язку та захисту інформації КПІ ім. Ігоря Сікорського та Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України провели всеукраїнський онлайн-урок із кібербезпеки “Я. Безпека. Кіберпростір” для студентів.

Наш заклад теж долучився до події. До перегляду ми залучили студентів відділення програмування спеальностей «Інженерія програмного забезпечення» та «Кібербезпека та захист інформації»

Мета уроку - пояснити виклики, які стоять перед українцями, на прикладі кібератак з боку росії та сформувати компетенції кібергігієни. Достатній рівень розуміння правил кібергігієни студентами і усвідомлення небезпеки, яку становить росія під час першої у світі кібервійни, що триває в Україні, дозволить підвищити рівень кібербезпеки усієї країни та, в перспективі, зменшити шкідливий вплив кібератак на кожного українця.

Під час уроку були висвітлені наступні питання:

- як атакують хакери, зокрема і російські, та яким чином можуть використати молодь для досягнення своїх цілей;

- як захистити себе і своїх близьких від кіберзагроз;

- чому кібергігієна – важлива;

- як користуватися інтернетом безпечно.

Перегляд доступний на YouTube-каналі Держспецзв’язку (https://www.youtube.com/watch?v=sSHOM7LNfSI).

 Тетяна Черняк, Оксана Куделя,

викладачі відділення програмування