Ноа Вебстер – «батько» американського словника

Відділення загальноосвітньої підготовки

28 жовтня 2023

У рамках тижня гуманітарних дисциплін здобувачі освіти 11-О та 11-З групи разом з викладачами Тетяною Курилас та Оксаною Лисяк відвідали Рівненську обласну універсальну наукову бібліотеку, де взяли участь у заході, присвяченому Дню словника на тему «Ноа Вебстер – «батько» американського словника».

16 жовтня у США відзначають День національного словника на честь Ноа Вебстера. Ноа Вебстер (народився 16 жовтня 1758 р., Уест-Хартфорд, Коннектикут, США - помер 28 травня 1843 р., Нью-Хейвен, Коннектикут), американський лексикограф, відомий своєю Книгою американського правопису (1783 р.) та своїм американським словником мови.

Працював у американському Сенаті. Вважав, що "Як від незалежної нації, справа честі вимагає від нас мати власну систему як в уряді, так і в мові", бо «…без мови немає держави».

Ноа Вебстер написав перший справжній американський словник, названий відповідно «Американський словник англійської», на створення якого в нього пішло 28 років! Його мета була стандартизувати американську мову. Згідно з веб-сайтом словника, Національний день словника «святкує мову, наголошує на важливості навчання та спонукає читачів використовувати словник для розширення словникового запасу».

Захід проходив у інтерактивному форматі. Студенти отримали багато нової та цікавої інформації про відмінності британської, американської та австралійської англійської мови, а також продемонстрували свої знання англійської, взявши участь у вікторинах «Guess the country» / «Вгадай країну» та «Guess the holiday» / «Вгадай свято». Вони захоплено та з задоволенням виконували поставленні перед ними завдання: розгадували ребуси, головоломки.

Сам захід виявився корисним та пізнавальним, а знайомство з англомовною літературою допоможе в майбутньому поглибити їх знання та розширити власні горизонти.

 

 

Тетяна КУРИЛАС,

Оксана ЛИСЯК,

викладачі гуманітарних дисциплін