Збереження історико-культурної спадщини в умовах війни

Відділення програмування Групи загальноосвітньої підготовки

27 жовтня 2023

27 жовтня для здобувачів освіти було проведено відкритий захід на тему: «Збереження історико-культурної спадщини в умовах війни» стейкхолдиром заходу став Максим Мельничук член міжрегіональної громадської наукової організації «Дубенський археологічний осередок».

Широкомасштабне вторгнення російської федерації на територію України 24 лютого 2022 р., поставило під загрозу величезний пласт культурної спадщини нашої держави. Під час бойових дій багато церков, музеїв, архітектурних та скульптурних споруд, бібліотек, інших історичних і культурних пам’яток опинилися перед загрозою знищення, а деякі вже зруйновані.

Починаючи з 2014 р., російська військова агресія проти України призвела до значних руйнувань об’єктів культурної спадщини. Одночасно війна стали тригером переосмислення культурної спадщини українських міст. Зокрема, змінилося ставлення містян до того, що заслуговує на збереження та відбудову, а від якої спадщини слід позбутися не лише у фізичному відношенні, але також викреслити з колективної пам’яті міських спільнот.

Сьогодні є нагальна потреба у вивченні та фіксації пошкоджених, знищених історично значущих мистецьких пам’яток.

 

Юрій Коняхін, викладач історії